Εκτεταμένες ζημίες στις καλλιέργειες από τον παγετό

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 11:15

Εκτεταμένες σοβαρές ζημίες τόσο στη φυτική παραγωγή, όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στην ιχθυοπαραγωγή προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός που έπληξαν τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

Η ακριβής έκτασή τους και η αποτίμηση του κόστους της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών και της αποκατάστασης των καταστροφών θα καταστεί δυνατή εντός των προσεχών ημερών, μόλις εκλείψουν τα καιρικά φαινόμενα και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και του ΕΛ.Γ.Α. ολοκληρώσουν τις επισκέψεις τους στις περιοχές που επλήγησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΕΛ.Γ.Α. από τα κατά τόπους Υποκαταστήματά του υπάρχουν σοβαρές ζημιές στις σιτοκαλλιέργειες και στα λοιπά δημητριακά, ιδίως στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στα εσπεριδοειδή κυρίως στην όψιμη παραγωγή, σε ένα μικρό μέρος του ελαιοκάρπου που δεν είχε συλλεγεί και εκτεταμένες ζημίες στα κηπευτικά. Ζημιές επίσης σημειώθηκαν και στο ζωικό και στο πάγιο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Η πιθανή προσβολή σε ορισμένες περιοχές και του φυτικού κεφαλαίου δενδρωδών καλλιεργειών κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου παγετού θα διαπιστωθεί πολύ αργότερα, όπως συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες προσβολές από τα ίδια φαινόμενα.

Για τις υπαγόμενες στην αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α. ζημιές (φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο) μέσα στις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό του προθεσμίες θα κληθούν οι παραγωγοί να υποβάλουν τις δηλώσεις ζημιάς, θα ακολουθήσουν δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει εντός του εφαρμοζόμενου τριμήνου από της συγκομιδής.

Για τις ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο, ύστερα από εισήγηση του ΕΛ.Γ.Α. τόσο για τις ζημιές της τελευταίας θεομηνίας, όσο και για άλλες που ενδεχόμενα θα σημειωθούν και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χειμώνα, θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ ώστε και μετά την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. να συντομευτεί σημαντικά ο χρόνος καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους παραγωγούς που έχουν πληγεί. Ήδη ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με το παρελθόν, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα