4 μη δεσμευτικές στο Neptune της Alpha

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια 1,8 δισ. - Το φθινόπωρο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 15:44
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Τουλάχιστον 4 μη δεσμευτικές προσφορές από τις Bain Capital, Apollo, Fortress και LoneStar κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου για το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank. Το χαρτοφυλάκιο Neptune περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα, με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για δάνεια που έχουν λάβει περί τις 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία σε ποσοστό πάνω από 75% του χαρτοφυλακίου είναι καταγγελμένα, ενώ τα υπόλοιπα σε βαθιά καθυστέρηση.

Να σημειώσουμε ότι το Neptune είναι το τέταρτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητα που βγαίνει προς πώληση. 
Έχουν προηγηθεί μετά το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, το Jupiter της Alpha Bank και το Symbol της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης η Alpha Bank ετοιμάζει και τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Orion).

Οι δεσμευτικές προβλέπεται να κατατεθούν το φθινόπωρο και στόχος της τράπεζας είναι να υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η Αlpha Βank, σε συνεργασία με την PriceWaterCoopers (PwC), η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης, αναμένεται να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες μετά τις 19 Αυγούστου για το ποιοι περνούν στη δεύτερη φάση. 

Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί το πρώτο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα, αφού η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τα NPEs φέτος κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. 

Πέραν του προαναφερόμενου project Neptune, η Alpha Bank προετοιμάζει τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων - το σχέδιο ονομάζεται Orion και είναι μικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Ήδη ολοκληρώθηκε η περίοδος υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας και άνοιξε το εικονικό Data Room για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 36 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19 χιλιάδων δανειοληπτών, με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στους επενδυτές η τράπεζα. 
Το 40% των ενυπόθηκων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 9 Σεπτεμβρίου.
Εθνική

Πέρα από την Alpha Βank, υπενθυμίζεται πως και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, με την κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP και Elliott Advisors (UK) Limited. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως υποβλήθηκε στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η κοινοπραξία πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στην Cepal Hellas Financial Services S.A., η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του νόμου 4354/2015.
Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α’ τρίμηνο του 2019). 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα