Του Κώστα Ιωαννίδη
Το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μαρτυράει κάτι απλό, αλλά γενικά αποδεκτό για τη σοβαρότητα μιας περιόδου. Εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης οι δείκτες των ΗΠΑ σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα που για τον Dow είναι αρκετές εκατοντάδες μονάδες τη μέρα. Ενώ ο όγκος των μετοχών που άλλαξαν χέρια την περασμένη εβδομάδα ήταν ο μεγαλύτερος της χρονιάς. Γεγονός που υπογραμμίζει πως αρκετοί εκτιμούν ότι κάτι σοβαρό μπορεί να ξεσπάσει σύντομα και αναγκάζονται σε κινήσεις που δεν συνήθιζαν τέτοια εποχή.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου με τέσσερις πτωτικές συνεδρίες και μια ανοδική ανάσα, μετά το μέσον της, έβαλε τα θεμέλια για τον πρώτο πτωτικό μήνα στο 2019. Το διεθνές κλίμα συνέβαλε στην τάση φυγής από το ρίσκο, που πήρε στο ΧΑ διαστάσεις γενικευμένων ρευστοποιήσεων θέσεων στα blue chip που κατείχαν ξένοι θεσμικοί.
Τον Ιούλιο αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, με αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είχαμε την πρώτη και τελευταία για το μήνα καθοδική εβδομάδα, με βουτιά -4,06%. Αφού πρώτα χτύπησε στις 900 μονάδες. Οι δυο εβδομάδες που ακολούθησαν ήταν ανοδικές με κέρδη για τον ΓΔ +1,10% και 2,64% και έτσι και ο Ιούλιος αποδείχθηκε ανοδικός. Αν και για τον 25άρη που μετράνε οι τράπεζες του σημαντικά, ήταν επίπεδος. Οι δυο βδομάδες του Αυγούστου ήταν πτωτικές με την πρώτη να περιλαμβάνει πάλι πρόσκρουση στις 900 μονάδες και επιστροφή χαμηλότερα, ενώ τη δεύτερη ο ΓΔ εμφάνισε τη μεγαλύτερη καθοδική μεταβολή στο 2019.
Μετά τις εκλογές, ο ενθουσιασμός των αγοραστών πνίγεται από τις πιέσεις που ξεσπούν, κάθε φορά που επιχειρείται ανοδική διαφυγή της αγοράς από τη σκληρή οροφή των 900 μονάδων. Άρα οι ισχυροί θεσμικοί θεωρούν πως η αγορά ήδη προεξόφλησε πολλά, από αυτά που αρκετοί εγχώριοι επενδυτές νομίζουν πως τα έχει μπροστά και θα ενσωματωθούν στις τιμές τώρα, ή λίγο αργότερα.
Η εκτίμησή μας είναι πως οι τοποθετήσεις, με βάση την προσδοκία μιας αλλαγής της πολιτικής σκηνής προς το καλύτερο, άρχισαν όταν η αγορά βρισκόταν στα μέσα Απριλίου, δηλαδή κοντά στις 760 και 780 μονάδες. Ως εκεί μπορεί να φθάσει άνετα στην πτώση της, αν και το ευκταίο είναι να σταματήσει η διόρθωση στις 810 μονάδες. Ενώ σε πρώτη φάση μια στήριξη στις 825 υπάρχει για να λειτουργήσει σαν αφορμή για ανάσα στην διαφαινόμενη κάθοδο, αν συνεχίσει η παγκόσμια κοινότητα να ανησυχεί για μια ύφεση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ήδη ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές ορίζουν σαν καναρίνι, για την αποκάλυψη υψηλού κινδύνου στα λαγούμια της βιομηχανίας του πλανήτη, την μεταποίηση της Γερμανίας.
Την κάθοδο χαρακτηρίζουμε ως διαφαινόμενη, γιατί τεχνικά είχαμε διπλή πρόσκρουση στις 900 μονάδες και άρα η διόρθωση είναι δεδομένη. Αφού δεν θα υπάρξει εξέλιξη ικανή να οδηγήσει σε προσπάθεια υπέρβασης τους στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα η μεταβλητότητα στις αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών προειδοποιεί για… «παγκοσμιοποιημένη» φυγή από το ρίσκο.
Η πτώση του Αυγούστου μπορεί, αναλόγως των αιτίων που επιλέγει ένας επενδυτής ως βάση για τη δημιουργία της, να χαρακτηριστεί κατάρα ή, ευλογία. Όσοι θεωρούν πως η φυγή από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών είναι αποτέλεσμα της διάθεσης για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων σε παγκόσμια κλίμακα και παντελώς άσχετη με αίτια από το εσωτερικό, θεωρούν τη συγκυρία καταραμένη.
Υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που τονίζει ότι η δυναμική, που προσδίδουν στις τιμές τα ισχυρά χέρια του ΧΑ τον Αύγουστο, δεν επηρεάζεται από τα διεθνή, αλλά τα «χρησιμοποιούν» ως κάλυψη μιας σκληρότερης απολύτως ελληνοκεντρικής τακτικής. Συνεπώς στην πραγματικότητα, οι ισχυροί θεσμικοί έχουν δικό τους πλάνο για τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, στενά δεμένο με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση στα μάτια των Ελλήνων παραγόντων εντυπωσίασε σε διάφορα επίπεδα, θετικά και αρνητικά, αναλόγως της πολιτικής απόχρωσης που συνήθως υπάρχει. Σε επίπεδο παραγωγής εντυπώσεων διαφέρει ριζικά από τις προηγούμενες. Αλλά για τους θεσμικούς του εξωτερικού είναι μια ακόμα νέα ελληνική κυβέρνηση με σχηματισμένο πολιτικό προφίλ αλλά ασχημάτιστο πολιτικό αποτύπωμα. Θα χρειαστεί συνεπώς χρόνος, ως την ώρα που θα κινηθούν με βεβαιότητες, όχι με ανυποστήρικτες από μακροοικονομικά δεδομένα προσδοκίες.
Για την ώρα οι ενεργοί θεσμικοί είναι όσοι βρίσκονται εδώ αρκετά νωρίτερα από την άνοιξη του 2019 και το καλύτερο που μπορούσαν να προσδοκήσουν έγινε. Εννοούμε την αλλαγή κυβέρνησης, που φάνηκε να προεξόφλησαν θετικά οι θεσμικοί, αλλά και πλήρως. Όπως έδειξαν οι συνεδριάσεις μετά τις 7/7 που δεν είναι και λίγες. Άλλωστε οι επαγγελματίες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θέλουν χρόνο ως τον Σεπτέμβριο.
Για την αγορά της Αθήνας οι μέρες ως τον Σεπτέμβριο που θα έχει σχηματιστεί μια σαφέστερη εικόνα διεθνώς και στην ελληνική οικονομία δεν φαίνεται πως θα περάσουν «ανέφελα και ειρηνικά». Αυτό είναι ίσως η ισχυρότερη βάση για μια πιθανή άνοδο χωρίς ειδοποίηση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Με ρεκόρ μεταβλητότητας και όγκων προετοιμασία για τα χειρότερα
Μπορεί οι εβδομαδιαίες μεταβολές των βασικών δεικτών της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς να είναι σχετικά μικρές, αλλά οι ημερήσιες διακυμάνσεις και οι όγκοι είχαν ασυνήθιστα μεγάλες για την εποχή διαστάσεις. Ο όγκος αυτής της εβδομάδας στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σύνολο του έτους, υπερβαίνοντας τα 41 δισεκατομμύρια μετοχές.
Μεταβλητότητα που φέρνει όγκους
Την Παρασκευή για παράδειγμα, και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από το 1% στις αρχικές συναλλαγές και ανέκαμψαν αργότερα. Αυτό όρισε μια ταλάντευση 315 μονάδων μεταξύ του υψηλού και χαμηλού του δείκτη Dow, των βιομηχανικών blue chip.Οι συχνές παρατηρήσεις από την πλευρά του Προέδρου Τραμπ σχετικά με το εμπόριο αναγκάζουν τους επενδυτές να «τσιμπήσουν» σε κάθε δόλωμα. Αλλά καθώς η αστάθεια (volatility) έχει αυξηθεί, μαζί αυξάνεται και το ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων, με αποτέλεσμα την άνοδο των όγκων στο κατακαλόκαιρο. Γιατί κινήσεις όπως αυτές και με τόσες ανατροπές, φέρνουν πολλούς traders υψηλής συχνότητας, που προστίθενται στους traders με μόνιμα βραχυπρόθεσμους ορίζοντες.
Για όσα βίωσε η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου η στήλη είχε ειδοποιήσει από τα μέσα Ιουλίου, πολύ πριν την απόφαση της Fed για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της. Αυτή όπως παρουσιάστηκε λεκτικά, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου μέσω του Tweeter. "Αυτό που η Αγορά ήθελε να ακούσει από τον Τζέι Πάουελ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής ήταν ότι αυτή ήταν η αρχή ενός μακρού και επιθετικού κύκλου περικοπής των επιτοκίων που θα συνέχιζε να συμβαδίζει με όσα αποφασίζουν στην Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. ... Όπως συνηθίζεται, ο Powell μας απογοήτευσε, αλλά τουλάχιστον τερματίζει την ποσοτική σύσφιξη, η οποία δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει αρχικά - χωρίς πληθωρισμό. Κερδίζουμε ούτως ή άλλως, αλλά σίγουρα δεν έχω μεγάλη βοήθεια από την Federal Reserve! "
Στο σχόλιο μας στις 15/7 αναφέραμε τα εξής: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει η Fed τα επιτόκια. Ο δε επικεφαλής της Fed Jerome Powell ισχυρίζεται ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και δεν θα υποκύψει στην πολιτική πίεση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Trump έχει ανακαλύψει τον τέλειο τρόπο για να αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνεχίσει… να δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ».
Η κλιμάκωση των εντάσεων
Η επόμενη κίνηση από τον πρόεδρο ήταν η ανακοίνωση επιβολής δασμών, στα ύψους 300 δις δολαρίων εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα που απέμειναν αδασμολόγητα, με κατ’ αρχή δασμούς 10% από την 1η Σεπτεμβρίου. Το Πεκίνο απάντησε με ένα τρόπο που πάλι βόλεψε τον πρόεδρο Τραμπ.Γιατί η υποτίμηση του γιουάν που ακολούθησε, έδωσε την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να κάνει γενική αναφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται τα αμερικανικά προϊόντα. Ισχυριζόμενη ότι οι υπόλοιποι παρεμβαίνουν υποτιμητικά στα νομίσματά τους. Απευθυνθήκαν δε και στο ΔΝΤ για χειραγώγηση του γιουάν.
Οι αγοραίοι είδαν ξαφνικά μπροστά τους αυτό που η στήλη είχε περιγράψει ως ενδεχόμενο για το άμεσο μέλλον, από τις 22/7: «Πιθανή αστάθεια και στο FX». «Αν τα επιτόκια της Fed δεν αποδειχθούν αρκετά για να μειώσουν την ισχύ του δολαρίου, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να παρεμβαίνει μονομερώς στην αγορά συναλλάγματος. Η έλλειψη ελέγχου στη Fed φαίνεται να τσαλακώνει την διαπραγματευτική ισχύ του προέδρου. Τακτικά κατακρίνει την πολιτική της, κατηγορεί τον κ. Powell και τους συναδέλφους του για την αποδυνάμωση της οικονομίας και επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping της Κίνας έχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην κεντρική του τράπεζα».
Ένα άρθρο του Reuters κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με το πώς ο Trump θα ωθήσει την Fed να μειώσει τα επιτόκια κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Ο τίτλος "Οι νέοι δασμοί του Trump μπορούν να υπηρετήσουν μια πολιτική εφαρμογής περισσότερων περικοπών των επιτοκίων από τη Fed". Από το ξεκίνημα της εβδομάδας οι αναλυτές ειδοποίησαν πως ο πόλεμος για το εμπόριο μεταμορφώνεται σε πόλεμο νομισμάτων και πολλοί ανέφεραν την επιστροφή της προσδοκίας για επερχόμενη ύφεση, λόγω της αναστροφής στην καμπύλη των ομολόγων. Φαινόμενο γνωστό από προηγούμενες κρίσεις επενδυτικού πανικού επί Τραμπ. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης την περασμένη Πέμπτη, οι αγορές είχαν αποτυπώσει πάλι πλήρως τις προσδοκίες ότι η Fed θα έπρεπε πράγματι να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της ουσιαστικά περισσότερο».
Την Παρασκευή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την εκτίμησή του, πως η αξία του γιουάν της Κίνας ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά μεγέθη, αλλά ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο ενθάρρυνε την Κίνα να ακολουθήσει πιο ευέλικτη τακτική στη συναλλαγματική ισοτιμία με λιγότερες παρεμβάσεις.
Οι εντάσεις στο μικροσκόπιο
Αυτό που φαινόταν σαν μια μικρή πτώση στο νόμισμα της Κίνας, έχει γίνει μεγάλο θέμα στη διαπραγμάτευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι η αρχή μιας κινεζικής ανταγωνιστικής υποτίμησης, σε απάντηση στις απειλές των δασμών των ΗΠΑ. Αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν συναλλαγματικό πόλεμο, που μπορεί να αναγκάσει και άλλες περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια. Η κίνηση δημιούργησε επίσης νέες αμφιβολίες γύρω από μια συμφωνία στον εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει διάρκεια.
Το Πεκίνο λέει ότι απλώς αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να οδηγούν το γιουάν χωρίς να οπλίζει το νόμισμα και έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς, για να περιορίσει την κίνηση. Τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι, με την πτώση των εισαγωγών και των εξαγωγών, το Πεκίνο χρειάζεται ασθενέστερο νόμισμα για να στηρίξει την οικονομία του.
Μετά την κλιμάκωση της έντασης επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που προκάλεσε μια από τις πιο ασταθείς εβδομάδες του έτους για τις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ να απορροφήσει έναν σκληρό και μακρύ εμπορικό πόλεμο. Ήδη, οι καμπάνες του συναγερμού χτυπάνε: οι αμερικανικές αποδόσεις των 30 ετών φλερτάρουν με χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η πριμοδότηση των επιτοκίων τριμηνιαίων τραπεζογραμματίων έφερε υπέρβαση απέναντι στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Είναι ένας πρόδρομος δείκτης επί της αμερικανικής ύφεσης που παρακολουθείται στενά και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2007. Μερικοί αναλυτές βλέπουν τώρα περισσότερες από 50% πιθανότητες ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να περάσει σε ύφεση εντός δώδεκα μηνών. Η PIMCO, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο, μίλησε για τη δυνατότητα αρνητικών αποδόσεων και στα αμερικανικά ομόλογα.
Την επίπτωση του εμπορικού πολέμου στο ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένουν οι αναλυτές αυτή τη βδομάδα. Οι φόβοι για σημαντική κάμψη της κεντρικής μονάδας της παραγωγής στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μετά τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Ιούνιο και αναμένονται αναφορές την τρέχουσα εβδομάδα που θα κρατήσουν αυτές τις ανησυχίες ψηλά. Την Τετάρτη, ανακοινώνονται πρώιμα τριμηνιαία στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Η συναινετική πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ - αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά 0,1%.
Οι αγορές ομολόγων φοβούνται σίγουρα το χειρότερο. Οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση για σημάδια σχετικά με τον τρόπο που η Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα φθηνά χρεωστικά επιτόκια για να στηρίξουν τις πολιτικές αναδιάρθρωσης των κεντρικών τραπεζών τους. Μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εκδώσει νέο χρέος για τη χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος, προκάλεσε μια σύντομη άνοδο στις αποδόσεις του bund και στο ευρώ.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στους περισσότερους δείκτες που παρακολουθούμε απώλειες. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -0,56%, στο 2019 αποδίδει +16,43%. Ο Dow, με πτώση -0,75%, στο 2019 κερδίζει +12,69%. Ο S&P400 με -0,69%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +14,33%. Ο δε Nasdaq, με υποχώρηση -0,56%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +19,95%, και ο Russell 2000 υποχώρησε -1,34% με ετήσια μεταβολή +12,20%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -2,07% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +7,81%. Ο DAX υποχώρησε -1,50%, ενώ στο 2019 κέρδισε +10,75%, ο CAC είχε μεταβολή -0,58% και στο 2019 αποδίδει +12,62%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,57%, στο έτος κερδίζει +2,55%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με βουτιά -3,43%, στο έτος κερδίζει +10,92%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,29%, με +18,33% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,11%, υποχωρεί -2,93% φέτος. Ο χρυσός ενισχύθηκε +3,82%, στα 1508,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +17,69%. Με βουτιά -1,67%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 54,27 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +19,51%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,91%, στο έτος κερδίζει +3,35%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -3,02% και επίδοση στο έτος -5,06%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,25%, και αποδίδει στο έτος +4,20%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούτηξε χαμηλότερα κατά -3,64% και στο έτος αποδίδει +0,36%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -3,25% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +11,26%.
ΧΑ
Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στο έτος
Πέντε εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές, η δεύτερη του Αυγούστου προκάλεσε τη μεγαλύτερη βδομαδιάτική απώλεια και αφορούσε σχεδόν το σύνολο των blue chip. Ενώ τις έντονες πιέσεις στις μετοχές του FTSEM υπογραμμίζει η βουτιά του σε πέντε συνόδους. Τα ξένα χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγάλη μεταβλητότητα και ασυνήθιστα μεγάλους όγκους, με τα ευρωπαϊκά σε πτώση, αλλά πολύ μικρότερη από της Αθήνας. Στην τελευταία σύνοδο υπήρξε επίσης απότομη και σημαντική άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, που προκλήθηκε περισσότερο από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. Από τη ροή των ειδήσεων στο εσωτερικό δεν υπήρξε κάτι σημαντικό, εκτός των αποτελεσμάτων από ΟΤΕ και ΕΕΕ και την ανακοίνωση των αναδιαρθρώσεων των δεικτών της MSCI, που όμως δεν αφορούσαν ελληνικές μετοχές.
Τη Δευτέρα είχαμε τη σύνοδο που σφράγισε τη βδομάδα, με εγγραφή ανώτερου μέρας και εβδομάδας στις 10:31 και κατώτερου στις 16:56. Ο ΓΔ με οδηγό τις Τράπεζες (-8,15%) κατέληξε στις 851,20 από 885,11 μονάδες με απώλειες -3,83% και ο 25άρης έκλεισε στις 2095,88, από 2182,60, με μεταβολή -3,97%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,518 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,790 εκατ. και η την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 58,696 δις ευρώ από 60,689 την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Η φυγή από το ρίσκο ήταν παγκοσμίων διαστάσεων και η πτώση αποδόθηκε σε αυτό. Την Τρίτη, με καλύτερη εικόνα στις ξένες αγορές, πάλι με τις τράπεζες σε ρόλο διαμορφωτή της διάθεσης, ο ΓΔ εμφάνισε απώλειες -0,79%. Οδηγήθηκε στις 844,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2078,92, με μεταβολή -0,81%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,336 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,592 εκατ., ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 58,307 δις ευρώ. Πάλι το πλήθος των blue chip με πτώση ήταν μεγάλο, αλλά όχι 24 όπως τη Δευτέρα. Την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν κέρδη, αλλά στην Αθήνα είχαμε επανάληψη της δυναμικής της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,708 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 0,638 εκατ. με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να υποχωρεί στα 58,024 δις ευρώ. Αφού ο ΓΔ με μεταβολή -0,82% οδηγήθηκε στις 837,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2068,62 με μεταβολή -0,50%.
Την Πέμπτη ήρθε η ανάσα στην κάθοδο με 5μελή αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων, καθώς είχαμε άνοδο +1,10%, που έφερε τον μέσο όρο στις 846,80 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2084,24 με μεταβολή +0,76%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,070 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,095 εκατ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,44%) και το διεθνές κλίμα, με τους βασικούς δείκτες στην ευρωζώνη να καταλήγουν με πολύ μεγαλύτερα της Αθήνας κέρδη. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 58,442 δις ευρώ. Την Παρασκευή, είχαμε μια σύνοδο επανάληψη αυτών της Τρίτης και της Τετάρτης, με εγγραφή του ανώτερου στην πρώτη ώρα και αναζήτηση πυθμένα αρκετές ώρες, ώστε η εγγραφή το ελάχιστου μέρας να γίνεται στο δεύτερο μέρος. Μια αντίδραση μετά, δεν κινούσε το μέσο όρο πολύ μακριά από τα χαμηλά προχωρώντας στις δημοπρασίες για το κλείσιμο. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 57,994 δις ευρώ από 60,689 την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,44%) και ο ΓΔ με μεταβολή -0,77% οδηγήθηκε στις 840,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2066,99, με μεταβολή -0,83%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,936 εκατ. ευρώ και ήταν ο χαμηλότερος των συνεδριάσεων που έγιναν από τις 25 Απριλίου και μετά. Έτσι ο μέσος ημερήσιος, στη βδομάδα πριν την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα, διαμορφώθηκε στα 57,35 εκατ. ευρώ.
Η εβδομαδιαία πτώση κατέληξε στο -5,07% στον ΓΔ, αλλά ήταν -5,30% για τον 25άρη και ακόμα μεγαλύτερη -6,98% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Αυγούστου να διαμορφωθεί στο –6,80% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -7,08% και ο FTSEM -9,14%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +37,01%, +28,51% και +36,78% αντίστοιχα.
Η εικόνα των blue chip στη βδομάδα είναι απογοητευτική, αφού μόνο ένα δεν εμφάνισε απώλειες η ΤΙΤΚ με +0,30% με επίδοση Αυγούστου +0,61%.
Ακολουθούν οι μετοχές του 25άρη με πτώση από -0,5% ως -4,5% δηλαδή με επίδοση καλύτερη των δεικτών που είναι οι:
- ΟΤΕ -0,49% (-2,01% στο μήνα), +28,05% στο 2019
- ΟΠΑΠ -1,80% (-3,54% στο μήνα), +23,52% στο 2019
- ΑΡΑΙΓ -1,96% (-1,84% στο μήνα), +8,67% στο 2019
- ΦΡΛΚ -2,00% (-6,25% στο μήνα), +31,71% στο 2019
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,81% (-3,12% στο μήνα), +29,58% στο 2019
- ΤΕΝΕΡΓ -2,92% (-3,59% στο μήνα), +24,82% στο 2019
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,15% (-1,51% στο μήνα), +72,83% στο 2019
- ΕΛΠΕ -3,39% (-3,70% στο μήνα), +23,44% στο 2019
- ΕΕΕ -3,98% (-4,47% στο μήνα), +10,29% στο 2019 και
- ΜΠΕΛΑ -4,28% (-6,18% στο μήνα) +30,19% στο 2019.
Στις ένδεκα μετοχές που αναφέραμε καμία δεν έχει επίδοση μήνα χειρότερη του ΓΔ.
Έπονται τρία blue chip με μεταβολή κοντά στο -5% που είναι:
- ΣΕΝΕΡ -4,90% (-7,54% στο μήνα), +10,25% στο 2019
- ΛΑΜΔΑ -5,12% (-5,32% στο μήνα), +56,14% στο 2019 και
- ΜΟΗ -5,22% (-2,68% στο μήνα) +3,81% στο 2019.
Ακολουθούν ένδεκα με απώλειες άνω του μέσου όρου και η κατάταξη με βάση τη μέγιστη πτώση είναι η ακόλουθη:
- ΑΛΦΑ -12,84% (-17,19% στο μήνα), +32,73% στο 2019
- ΕΤΕ -11,82% (-14,15% στο μήνα), +106,82% στο 2019
- ΕΥΡΩΒ -9,75% (-15,44% στο μήνα), +37,96% στο 2019
- ΕΧΑΕ -8,40% (-7,57% στο μήνα), +23,78% στο 2019
- ΑΔΜΗΕ -7,95% (-10,60% στο μήνα), +30,98% στο 2019
- ΣΑΡ -7,56% (-8,304% στο μήνα), +13,90% στο 2019
- ΠΕΙΡ -7,46% (-11,94% στο μήνα), +225,00% στο 2019
- ΒΙΟ -6,89% (-9,88% στο μήνα), +49,02% στο 2019
- ΜΥΤΙΛ -6,87% (-7,80% στο μήνα), +39,37% στο 2019
- ΔΕΗ -6,81% (-10,78% στο μήνα), +94,44% στο 2019
- ΟΛΠ -6,67% (-6,85% στο μήνα) +57,57% στο 2019.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Εβδομάδα εκπνοής των σειρών Αυγούστου, με ανάλογες σκοπιμότητες
Στη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, αυξήθηκαν οι όγκοι των ΣΜΕ του 25άρη, καθώς ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής. Στα options του 25άρη, που βυθίστηκε στη βδομάδα -5,30%, μειώθηκε μόνο ο όγκος των puts. Η άνοδος του συνολικού όγκου, κατά +78,9% στα ΣΜΕ του, έγινε παράλληλα με μικρή μείωση -8% των ανοικτών θέσεων. Μεγάλωσε η έκθεση για τον Σεπτέμβριο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2066,99 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση 0,50 μονάδων του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, έναντι του δείκτη.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 14.726 συμβόλαια, καταλήγοντας με 15.865 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της κυρίαρχης σειράς ανήλθε στα 2075 από 1116 ΣΜΕ, ενώ της επόμενης (Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε σε 870 από 530. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Αυγούστου κατέληξαν σε 13.638 από 16.449 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 2227 από 794.
Στα options του ίδιου δείκτη, το συνολικό ενδιαφέρον μειώθηκε, καθώς στα calls είχαμε διατήρηση του μέσου όγκου 105 συμβολαίων, αλλά στα puts περιορίστηκε σε 63 από 158, οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 5/3. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, της ΔΕΗ της ΜΙΓ παρέμειναν στις πρώτες θέσεις αποκλειστικά για τις σειρές Σεπτεμβρίου.
Πέντε εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές, η δεύτερη του Αυγούστου προκάλεσε τη μεγαλύτερη βδομαδιάτική απώλεια και αφορούσε σχεδόν το σύνολο των blue chip. Τα ξένα χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγάλη μεταβλητότητα και ασυνήθιστα μεγάλους όγκους, με τα ευρωπαϊκά σε πτώση, αλλά πολύ μικρότερη από της Αθήνας. Στην τελευταία σύνοδο υπήρξε επίσης απότομη και σημαντική άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, που προκλήθηκε περισσότερο από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. Από τη ροή των ειδήσεων στο εσωτερικό δεν υπήρξε κάτι σημαντικό, εκτός των αποτελεσμάτων από ΟΤΕ και ΕΕΕ και την ανακοίνωση των αναδιαρθρώσεων των δεικτών της MSCI, που όμως δεν αφορούσαν ελληνικές μετοχές.
Η εβδομαδιαία πτώση κατέληξε στο -5,07% στον ΓΔ, αλλά ήταν -5,30% για τον 25άρη και ακόμα μεγαλύτερη -6,98% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Αυγούστου να διαμορφωθεί στο –6,80% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -7,08% και ο FTSEM -9,14%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +37,01%, +28,51% και +36,78% αντίστοιχα.
Η Beta Sec. επισήμανε: «Λόγω της έλλειψης εγχώριας ειδησεογραφίας, η τάση στις Διεθνείς Αγορές συνεχίζει να δίνει κατεύθυνση και στο Χ.Α.». Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατήρησε: «H καταγραφή μιας 2ης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, ήταν αναγκαία σε σχέση με την προσπάθεια επανόδου θετικής ψυχολογίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street, δεν συνέβαλε σε αυτό, ενώ δεν σημειώθηκε και η απαιτούμενη συναλλακτική αναβάθμιση».
Από την Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ η προσέγγιση διέφερε: «Ο ΓΔ, αφού δοκίμασε την στήριξή στις 838 μονάδες και με τους ταλαντωτές σε υπερπουλημένη ζώνη, κατάφερε να κλείσει θετικά, έπειτα από πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Οι ταλαντωτές έχουν δώσει σήμα βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης, με την πρώτη κιόλας αντίσταση, στις 866 μονάδες. Επιβεβαίωση και συνέχεια ανόδου προς στις 890 μονάδες, η στήριξη στην ζώνη 824 - 807. Σε αυτά τα επίπεδα η τάση είναι μάλλον ουδέτερη και αναμένουμε την διάσπαση των παραπάνω ορίων για περισσότερα συμπεράσματα. Η εξάρτησή μας από τις Ξένες Αγορές, είναι μάλλον μικρή, αφού το Χ.Α. δεν τις ακολούθησε στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά μόνο ως αφορμή για υποχώρηση μετά την αδυναμία να φτάσει σε νέα υψηλά. Εξάλλου οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, χωρίς να είναι ανεξάρτητες, διαφέρουν από αυτές των Διεθνών Αγορών».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ
Την περασμένη βδομάδα τα Ανεπτυγμένα Χρηματιστήρια έπεσαν και ακολούθως έδωσαν ανοδική αντίδραση, με νέα πτώση στο τέλος της βδομάδας. Σε κάθε περίπτωση όμως έδειξαν ότι υπάρχουν οι απαραίτητες αντίρροπες δυνάμεις, που κάνουν την ενασχόληση με το Χρηματιστήριο ενδιαφέρουσα.
Στην Ελλάδα απλώς πέφταμε με μικρές κυρίως ενδοσυνεδριακές εξαιρέσεις.
Τεχνικά διασπάσαμε χωρίς ανάσα δύο διαδοχικές στηρίξεις στις 865 και στις 850 μονάδες και φτάσαμε στις 835 περίπου μονάδες. Αυτό κάνει ορατές τις στηρίξεις στις 835, στις 812 και μετά στις 780 μονάδες. Ανοδικά έχουμε αντιστάσεις στις 850, 865 και 880 μονάδες, ενώ απομακρύνεται ο στόχος για πάνω από 900 μονάδες μέσα στο Καλοκαίρι.
Μέχρι στιγμής η ταχύτητα που δείχνει η νέα Κυβέρνηση στο να περάσει φιλοαναπτυξιακούς Νόμους, δεν έχει αποτυπωθεί χρηματιστηριακά για πολλούς λόγους.
Η εκλογή της νέας Κυβέρνησης συνέπεσε με την αναστολή διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ και χάλασε το κλίμα. Το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να είχε προεξοφληθεί χρηματιστηριακά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πωλητές.
Το κλίμα στα Ξένα Χρηματιστήρια έχει επιδεινωθεί τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και του γεγονότος ότι τα Διεθνή Χρηματιστήρια έχουν δώσει μεγάλα κέρδη τα τελευταία χρόνια.
Ο βασικός όμως λόγος είναι ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει συνδεθεί στο μυαλό των Ελλήνων σαν ένας Τόπος επενδύσεων, αλλά σαν ένας Τόπος τζόγου. Όταν λοιπόν το χρήμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, όλοι προτιμούν φθηνότερους Τόπους τζόγου. Όταν η Εσωτερική Αγορά έχει εξαϋλωθεί, οι Ξένοι που δραστηριοποιούνται, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για βραχυχρόνιες κινήσεις.
Η νέα Κυβέρνηση, μεταξύ των δεκάδων άλλων προτεραιοτήτων, θα πρέπει να περιλάβει και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες Επενδυτές, που θα τους επιτρέψει να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους και να τα επενδύσουν στον Τόπο τους.
Ίσως αυτό να γίνει στα πλαίσια του αναπτυξιακού Νόμου, ή του Νόμου για τη χρυσή visa. Προσωρινά, κυρίως, εξαρτώμεθα από την πορεία των Διεθνών Αγορών.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές το πρωί κινήθηκαν πλάγια ξεκινώντας από το αρνητικό πεδίο σήμερα Δευτέρα 12/8, ενώ οι τιμές του χρυσού κρατήθηκαν σταθερές, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν ότι ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τις οικονομίες στον κόσμο και των ΗΠΑ σε ύφεση.
Στο πρώιμο εμπόριο, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,17%, αφού η Wall Street έσπασε μια τριήμερη ανοδική αλυσίδα για να τερματίσει χαμηλότερα την Παρασκευή. Αργότερα οι απώλειές του μειώθηκαν στο -0,09%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν πτώση κατά 0,1% που αργότερα στις 8:15 δική μας ώρα έγινε -0,31%, ενώ η αγορά της Νότιας Κορέας άφησε τις πρώιμες απώλειες να αυξηθεί κατά 0,37% στις 8:15 δική μας ώρα.
Οι αγορές στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη έκλεισαν για αργία τη Δευτέρα.
Οι μετοχές των ΗΠΑ τερμάτισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνέχισε τις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο, αλλά ότι οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να προβούν σε συμφωνία για την ώρα.
Τα σχόλια αυτά βοήθησαν να οδηγήσει μια καθυστερημένη πώληση σε μια ασταθή συνεδρία που είδε το Dow Jones Industrial Average πτώση 0,34%, το S & P 500 χάνει 0,66% και η πτώση Nasdaq Composite 1%.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro δήλωσε στη συνέχεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να διεξάγουν έναν ακόμη γύρο εμπορικών συνομιλιών με Κινέζους διαπραγματευτές.
Η αβεβαιότητα και η έλλειψη προόδου γύρω από τις συνομιλίες συνέβαλαν στη διατήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε κατάσταση άγχους και νευρικότητας κατά τους τελευταίους μήνες, με τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών.
Οι ανησυχίες για τις επιζήμιες συνέπειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υπογραμμίστηκαν από την προειδοποίηση της Goldman Sachs για τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ και ότι δεν αναμένει πλέον εμπορική συμφωνία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.
Αλλού, υπήρξαν ελάχιστα θετικά νέα. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία μειώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά από το 2012 στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υπέστη τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε εννέα χρόνια. Όλα αυτά προκάλεσαν φόβους για μια επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.