Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων μέσω Ιταλίας

Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 11:21
UPD:12:29
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Η νέα κυβερνητική κρίση στην Ιταλία κάνει άμεσο τον αντίκτυπό της στις αγορές. Τα ιταλικά ομόλογα βρέθηκαν άμεσα σε κλοιό πιέσεων μετά το αίτημα του Ματέο Σαλβίνι για πρόωρες εκλογές και την απάντηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι δεν καθορίζει εκείνος το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Συμπαρασύρουν σήμερα και τα ελληνικά, που βλέπουν τις τιμές τους σε πτώση και τις αποδόσεις σε απότομη άνοδο. 

Οι επενδυτές φοβούνται πως είτε θα έχουμε κάλπες το φθινόπωρο- ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2020- είτε θα οδηγηθούμε σε μία παρατεταμένη κατάσταση ρευστού πολιτικού τοπίου, η οποία με τη σειρά της θα παραλύσει την οικονομία. 

Και τα δύο σενάρια τρομάζουν. Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κάνει σήμερα άλμα 27 μονάδων βάσεων σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 1,8%.

Από κοντά και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,14% και ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε και πάλι υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά ελαφρώς κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%. 

Οι ανησυχίες γίνονται αισθητές και στις αγορές μετοχών, λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,9%. ενώ σε Παρίσι, Φραγκφούρτη και Λονδίνο οι βασικοί δείκτες είναι στο «κόκκινο» με απώλειες 0,2% έως 0,4%. Ο Γ.Δ. στο Χ.Α. είναι προς το παρόν σε θετικό έδαφος. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα