Φιλιππίνες: Ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1997

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 07:32

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ ετών, αναπτύχθηκε η οικονομία των Φιλιππίνων, καθώς τα εμβάσματα σε ύψος ρεκόρ των 7 εκατ. εργαζομένων στο εξωτερικό, τόνωσαν τις δαπάνες των καταναλωτών και την παραγωγή.

Το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ, αναπτύχθηκε 2,7% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Μανίλα. Η βιομηχανία αναπτύχθηκε 4,9% και οι δαπάνες των καταναλωτών αναρριχήθηκαν 1,8%.

Οι Φιλιππινέζοι εργάζονται στο εξωτερικό ως οικιακοί βοηθοί, ναυτικοί και διασκεδαστές, καθώς δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Τα 10,8 δισ. δολ. που εστάλησαν πέρυσι στη χώρα, αυξάνουν τις δαπάνες των καταναλωτών και ωθούν ανοδικά τη βιομηχανία σε μια οικονομία 85 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων, σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 2131,91 μονάδες στις 12:18 μ.μ. στη Μανίλα. Πέρυσι σημείωσε άνοδο 15%, υστερώντας του Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 21% το 2005.

Οι Φιλιππίνες με πληθυσμό 86 εκατ. ανθρώπων έχει τη μικρότερη οικονομία μεταξύ των 14 μεγαλύτερων οικονομιών Ασίας-Ειρηνικού. Η δεύτερη μικρότερη είναι η Ν. Ζηλανδία με 4 εκατ. κατοίκους. Η οικονομία της είναι περίπου 97 δισ. δολάρια.

Τα εμβάσματα των Φιλιππινέζων που εργάστηκαν πέρυσι στο εξωτερικό έφθασαν πέρυσι τα 10,85 δισ. έναντι πρόβλεψης 10,2 δισ. δολ. της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και 8,54 δισ. δολ. που ήταν το 2004.

Τα κεφάλαια τόνωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 6,1% το 2004, το ταχύτερο ρυθμό σε 15 χρόνια. Οι Φιλιππίνες κατατάσσονται στην τρίτη θέση, μετά το Μεξικό και την Ινδία στο ύψος των εμβασμάτων που εισπράττουν, σύμφωνα με την Asian Development Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα