Συγχρηματοδότηση της MIG από τις Farallon και OHA

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για χορήγηση ποσού άνω των 300 εκατ.
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 10:30
EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Μετά τη Farallon Capital Europe LLP, ένα ακόμη σημαντικό fund, η OHA (UK) LLP (Oak Hill Advisors) εκδήλωσε ενδιαφέρον ώστε από κοινού οι δύο εταιρείες να προχωρήσουν στη χορήγηση νέας χρηματοδότησης προς τον όμιλο της MIG, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η διοίκηση παρέχει επί του παρόντος στις Farallon και Oak Hill Advisors τις συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες για τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου στα πλαίσια σχετικών συμφωνιών εμπιστευτικότητας, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος οριστική συμφωνία.

«Η Διοίκηση της Εταιρείας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την εμπιστοσύνη προς τις προοπτικές της που πιστοποιείται από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια με παρουσία και γνώση της ελληνικής αγοράς», σχολιάζεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι το due diligence, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες διενεργεί η Grant Thornton, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς στόχος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και λήγουν δάνεια ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, να έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί όροι της χρηματοδότησης. Ειδικότερα, τον προσεχή Οκτώβριο λήγει δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ. ευρώ της Fortress, το οποίο, αν η συμφωνία οδεύει προς κλείσιμο, θα εξοφληθεί πλήρως. Την ίδια περίοδο λήγει και ένα ομολογιακό της Πειραιώς ανεξόφλητου υπολοίπου 86 εκατ. ευρώ, το οποίο πιθανότατα θα αναχρηματοδοτηθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι η MIG αποπλήρωσε προ μερικών μηνών δάνεια 200 εκατ. ευρώ της Πειραιώς από το τίμημα που έλαβε για το πλειοψηφικό πακέτο του θεραπευτηρίου Υγεία. Συνολικά η MIG, όπως φαίνεται και στην οικονομική κατάσταση του 2018, όφειλε στις 31/12/2018 στην Πειραιώς 546 εκατ. ευρώ. Μετά την αποπληρωμή των 200 εκατ. ευρώ και την επικειμένη αναχρηματοδότηση η έκθεσή της στην τράπεζα θα μειωθεί στα περίπου 260 εκατ. ευρώ, χωρίς να οδηγηθεί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, όπως της Vivartia και της Attica Group.

Αισιοδοξία για το 2019
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι στην πρόσφατη συνέλευση των μετόχων η διοίκηση είχε δηλώσει αισιόδοξη για την πορεία των θυγατρικών του ομίλου το 2019 και ότι στόχος του ομίλου είναι αφενός η διατήρηση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης κάθε θυγατρικής εταιρείας στην αγορά, αφετέρου η εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική ισορροπία, κυρίως σε επίπεδο μητρικής εταιρείας. Επισημαίνεται δε ότι το 2018 η πορεία των θυγατρικών ήταν θετική, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι πωλήσεις δύο περιουσιακών στοιχείων έναντι πολύ ικανοποιητικών τιμημάτων (Υγεία και Hilton Cyprus).

Σημειώνεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ανερχόταν σε 1,45 δισ. ευρώ και αναλύεται ως εξής: τρόφιμα και γαλακτοκομικά 430,7 εκατ. ευρώ (ή 29,6% του συνόλου), μεταφορές 346,1 εκατ. ευρώ (ή 23,8% του συνόλου), πληροφορική και τηλεπικοινωνίες 57,5 εκατ. ευρώ (ή 3,9% του συνόλου), ιδιωτικά κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ (ή 5,2% του συνόλου) και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αφορούν στην ουσία τον δανεισμό της μητρικής MIG 546 εκατ. ευρώ (37,5% του συνόλου). 

Προοπτικές
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με Farallon και Oak Hill Advisors θα παρέχει τη δυνατότητα στον όμιλο MIG να ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματική παρουσία του. Πρόκειται για εγχείρημα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες φαινόταν ελάχιστα πιθανό, καθώς η Πειραιώς το επεξεργαζόταν ενόσω η MIG έτρεχε διαδικασία πώλησης της Αttica Grοup, που τελικώς απέβη άκαρπη.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα