Προς αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων ο όμιλος MIG

Επί της αρχής συμφωνία για την εισηγμένη με το private equity fund Farallon και την Τράπεζα Πειραιώς
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 07:12
EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Στην έμμεση επιβεβαίωση πληροφοριών ότι αναμένεται συμφωνία ανάμεσα στο private equity fund Farallon, τη MIG και τον κύριο πιστωτή της, την Τράπεζα Πειραιώς, για την αναχρηματοδότηση σημαντικού μέρους του υφιστάμενου δανεισμού, που βαρύνει τη μητρική του ομίλου, προχώρησε χθες η εισηγμένη. Με σχετική ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο αναφέρει ότι, στο πλαίσιο διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων, ευρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις για την αναδιάρθρωση ή και αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού, χωρίς όμως να έχει προκύψει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανακοινώσιμη συμφωνία.

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες σημείωναν ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία, η οποία τελεί υπό την αίρεση διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence). Η συμφωνία προβλέπει ότι η Farallon θα δανείσει τη MIG για να εξοφλήσει δάνειά της προς τη Fortress και την Πειραιώς και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Το due diligence, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα διενεργήσει η Grant Thornton, ξεκινά άμεσα, καθώς στόχος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και λήγουν δάνεια ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, να έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί όροι. Ειδικότερα, τον προσεχή Οκτώβριο λήγει δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ. ευρώ της Fortress, το οποίο, αν η συμφωνία οδεύει προς κλείσιμο, θα εξοφληθεί πλήρως.

Την ίδια περίοδο λήγει και ένα ομολογιακό της Πειραιώς ανεξόφλητου υπολοίπου 86 εκατ. ευρώ, το οποίο πιθανότατα θα αναχρηματοδοτηθεί. Αν, πάντως, κλείσει η συμφωνία, το χρηματοδοτικό άνοιγμα της Πειραιώς στη MIG θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η MIG αποπλήρωσε προ μερικών μηνών δάνεια 200 εκατ. ευρώ της Πειραιώς από το τίμημα που έλαβε για το πλειοψηφικό πακέτο του θεραπευτηρίου Υγεία. Έτσι, μέσα σε μερικούς μήνες η Πειραιώς θα έχει επιτύχει να μειώσει την έκθεσή της στη μητρική του ομίλου MIG κατά 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να οδηγηθεί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, ο οποίος διατηρεί τις δραστηριότητές του στον κλάδο τροφίμων (Vivartia) και στην ακτοπλοΐα (Attica Group). Επίσης, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα παρέχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματική παρουσία του ο όμιλος. Πρόκειται για εγχείρημα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες φαινόταν ελάχιστα πιθανό, καθώς η Πειραιώς το επεξεργάζονταν ενόσω η MIG έτρεχε διαδικασία πώλησης της Αttica Grοup, που τελικώς απέβη άκαρπη.

Από την πλευρά της, πάντως, η MIG τηρεί σιγήν ιχθύος και όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την πολιτική της δεν προτίθεται να προβαίνει σε σχολιασμό των ποικίλων πληροφοριών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι στην πρόσφατη συνέλευση των μετόχων η διοίκηση είχε δηλώσει αισιόδοξη για την πορεία των θυγατρικών του ομίλου το 2019 και ότι στόχος του ομίλου είναι αφενός η διατήρηση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης κάθε θυγατρικής εταιρείας στην αγορά, αφετέρου η εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά τη χρηματοοικονομική ισορροπία, κυρίως σε επίπεδο μητρικής εταιρείας. Επισημαίνεται δε ότι το 2018 πορεία των θυγατρικών ήταν θετική, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι πωλήσεις δύο περιουσιακών στοιχείων έναντι πολύ ικανοποιητικών τιμημάτων (Υγεία και Hilton Cyprus).  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα