Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
H μάχη των κόκκινων δανείων θα δοθεί σε τέσσερα σημαντικά μέτωπα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους από τις τράπεζες. Το τέλος του έτους θα είναι καθοριστικό για την πορεία τους, αφού τα στοιχεία που θα καταγράψουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στην εκπνοή του 2019 θα είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για τα stress tests του 2020.
1 Σε πρώτη φάση οι τράπεζες αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Cοmp) σε σχέση με τη συστημική λύση που θα εγκριθεί, ώστε να ξέρουν τι ποσοστό του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους μπορούν να διοχετεύσουν μέσα από τη λύση αυτή στο όχημα ειδικού σκοπού. Με βάση αυτό, κάποιες τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αποφάσεις γύρω από τα χαρτοφυλάκιά τους.
2 Ένα δεύτερο μέτωπο, οι εξελίξεις του οποίου θα επηρεάσουν την αγορά των κόκκινων δανείων, είναι κατά πόσον οι τράπεζες Εθνική και Alpha Bank θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τη λογική των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των NPEs, επιλέγοντας τη λύση είτε διαχείρισης είτε πώλησης μεγάλου τμήματος του χαρτοφυλακίου τους, ή τελικώς λειτουργήσουν με συμβατικότερες λογικές. Το στοιχείο αυτό θα κριθεί εν πολλοίς μετά την απόφαση για τη συστημική λύση. Οι εξελίξεις σχετικά με το τι θα πράξουν οι δύο τράπεζες αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στον Σεπτέμβριο.
3 Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποφάσεις που θα αφορούν την PQH και οι οποίες είναι σημαντικές λόγω του εύρους και της περιμέτρου των δανείων που η συγκεκριμένη -ως εκκαθαριστής πολλών τραπεζών- διαθέτει. Σε ό,τι αφορά την PQH, η εταιρεία φαίνεται να προχωρά στο ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της ετοιμάζοντας πακέτο προς πώληση ύψους περί τα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. ευρώ NPLs των 17 υπό εκκαθάριση τραπεζών που διαχειρίζεται μέχρι τώρα. Στόχος είναι το εγχείρημα να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και για την ίδια την πλατφόρμα διαχείρισης. Το συγκεκριμένο πακέτο ονομάζεται «Αριάδνη» και θα ακολουθήσει το «Αίολος», το οποίο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η PQH, έλαβε παράταση μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου για την υποβολή προσφορών. Η «Αριάδνη» φέρει δάνεια εξασφαλισμένα, ενώ το «Αίολος» περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Ας σημειωθεί πως οι πωλήσεις των δανείων της PQH δεν αποτελούν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς τα δάνεια που διαχειρίζεται η εταιρεία δεν έχουν αποτιμηθεί σε fair value και οι απώλειες βαρύνουν τον προϋπολογισμό. Επομένως το εγχείρημα μπορεί να επιτύχει, μπορεί και όχι.
4 Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχει τι θα γίνει και με τη δευτερογενή αγορά των NPEs, η οποία επηρεάζει για ευνόητους λόγους και την πρωτογενή αγορά. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πλήρης ανάπτυξη αυτής της αγοράς θα υπάρξει σε έναν χρονικό ορίζοντα της τάξεως των δύο έως τριών ετών. Ήδη, όμως, τα funds που αγόρασαν πακέτα NPEs έχουν στην κατοχή τους αρκετά από τα ακίνητα - ενέχυρα των προβληματικών δανείων που είχαν εξασφαλίσεις και έτσι τώρα μπορούν να αποσπάσουν τμήματα των λοιπών χαρτοφυλακίων και να το μεταπωλήσουν. Σύμφωνα με εκπροσώπους κάποιων funds, μάλιστα, υπάρχουν πολλοί μικρότεροι αγοραστές για τέτοιου τύπου ενεργητικά που προσδοκούν να βγάλουν κάποιο κέρδος εκεί που τα μεγάλα funds βρίσκουν την περαιτέρω διαχείριση ασύμφορη.