Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε η τιμή του αργού στη Ν. Υόρκη

Aποτέλεσμα της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 11:52

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για Τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η διαφορά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδέχεται να περιορίσει τις φορτώσεις από την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του κόσμου.

Το Ιράν και η Ε.Ε. θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συνομιλίες στη Βρυξέλλες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πριν τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίσουν εάν θα παραπέμψουν τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πιθανές κυρώσεις. Στο μεταξύ η παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί στη Νορβηγία τον επόμενο μήνα εάν κατά τις διαπραγματεύσεις δεν λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους εργαζομένους στον κλάδο. Η παραγωγή στη Νιγηρία έχει ήδη μειωθεί μετά τις επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 66 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 68,42 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 8:01 π.μ. ώρα Λονδίνου, ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 68,25 δολ. το βαρέλι.

Στις 27 Ιανουαρίου, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,50 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 67,76 δολ. το βαρέλι, καθώς ανησυχία επικρατεί για τις έρευνες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι τιμές άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στις 30 Αυγούστου του 2005 και στα 70,85 δολ. το βαρέλι, μία ημέρα μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στον Κόλπο του Μεξικό των ΗΠΑ. Το πετρέλαιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει σημειώσει άνοδο 41%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα