Brain Drain: Βρίσκεται η λύση του προβλήματος στη φορολογία;

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 17:51
UPD:17:51

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που προσπαθεί να ανακόψει την φυγή των νέων της στο εξωτερικό, η οποία συνεχίζεται δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν εδώ και χρόνια τα «μυαλά» τους να μεταναστεύουν σε άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. προς αναζήτηση περισσότερων ευκαιριών και υψηλότερων μισθών. Ποια είναι λοιπόν τα μέτρα, που λαμβάνουν για να αλλάξουν την κατάσταση; 

Οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν φορολογικά κίνητρα, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του το CNBC, το οποίο και εστιάζει στο παράδειγμα της Πολωνίας και της Κροατίας. Οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων κρατών αναγνωρίζουν ότι το λεγόμενο «brain drain» ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις προοπτικές των οικονομιών τους. Έχοντας εξετάσει σειρά προτάσεων, έχουν επιλέξει να παίξουν το χαρτί των φορολογικών κινήτρων. 

Στην Πολωνία η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλάξει εντελώς από το φόρο εισοδήματος περί τους 2 εκατομμύρια νέους εργαζομένους. Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα- έχει σχεδιαστεί προκειμένου να στηρίξει τους νέους έως 26 ετών. Αυτοί εφόσον έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 85.528 ζλότι (περίπου 22.000 ευρώ) ετησίως, δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση πια. 

Πολλοί χαρακτήρισαν την κίνηση υπερβολική, καθώς ο μέσος μισθός στην Πολωνία είναι 60.000 ζλότι και επομένως η ρύθμιση αφορά το σύνολο σχεδόν των νέων έως 26 ετών. Ωστόσο ο Πολωνός πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της απόφασης θύμισε ότι 1,7 εκατομμύρια Πολωνοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. «Είναι σαν έφυγε ολόκληρη η πόλη της Βαρσοβίας» είπε και υπογράμμισε πως η ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών τάσεων συνιστούν «γιγαντιαία απώλεια». 

Την ίδια ώρα στην Κροατία η κυβέρνηση έχει προτείνει την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των νέων έως 25 ετών και τη μείωση στο μισό της επιβάρυνσης για τους νέους 25 έως 30 ετών. Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και να τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2020. 

Ωστόσο αναλυτές μιλώντας στο CNBC εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν τέτοιες κινήσεις μπορούν πράγματι να αναστρέψουν το brain drain. Οι φοροελαφρύνσεις ακόμη και η πλήρης απαλλαγή μάλλον δεν αρκούν, τονίζουν. «Αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος» εξηγεί αναλυτής του Economist Intelligence Unit (EIU) και προειδοποιεί ότι το κύμα φυγής θα ενταθεί μακροπρόθεσμα εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν το 2017 περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. μετακινήθηκαν σε άλλο μέλος της κοινότητας. Το 32% εξ αυτών ήταν ηλικίας έως 34 ετών. Γερμανια και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί. Οι κορυφαίες χώρες προέλευσης ήταν η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα