Κ. Χατζηδάκης: Οι τρεις προτεραιότητες για τη ΔΕΗ

«Αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η χώρα»
Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 08:20
UPD:09:12
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αν υπάρχει θέμα ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν για τη ΔΕΗ, αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Εγκαλεί την προηγούμενη κυβέρνηση για πληθώρα άστοχων επιλογών και «μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση με αδιανόητη μείωση μεριδίου στην αγορά» και επισημαίνει ότι προτεραιότητα τώρα είναι να μην γίνει μπλακ άουτ και να κυλήσουν όλα ομαλά έως την επόμενη έκθεση του ορκωτού λογιστή.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), ο κ. Χατζηδάκης ερωτάται πόσο σύντομα μπορεί να επιστρέψει η ΔΕΗ στην κερδοφορία. «Τώρα είμαστε στη φάση της διάσωσης. Όταν κάποιος είναι στην εντατική δεν ρωτάμε πότε θα χορέψει. Ρωτάμε πότε θα γίνει καλά» αναφέρει και εξηγεί ότι έχει τρεις αγωνίες για τη ΔΕΗ: α) Να μην γίνει μπλακ-αουτ. β) Να περάσουμε χωρίς πρόβλημα την 24η Σεπτεμβρίου -όταν και θα βγει η επόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Και γ) να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά της ενέργειας μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός κάνει λόγο για ένα πλέγμα λανθασμένων και άστοχων επιλογών που, συνδυαστικά, οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ υπογραμμίζει πως εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή «είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα».

«Προώθησαν μια ουσιαστικά δωρεάν ιδιωτικοποίηση, με την αδιανόητη μείωση του μεριδίου της στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δουλεύει 4 χρόνια τώρα για να χάσει πελάτες! Υιοθέτησαν τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, όπου η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της, με ζημιές που ξεπερνούν τα 600 εκατ.! Την οδήγησαν, από 90 εκατ. κέρδη το 2014, να φτάσει να έχει 900 εκατ. ζημιές το 2018 και τη μετοχή της να έχει χάσει το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας της μέσα σε 4 χρόνια. Και πριν λίγους μήνες, η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, προειδοποίησε στην ετήσιά της έκθεση, ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα βιωσιμότητας» αναφέρει.

Όπως επισημαίνει αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει «θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα». Από εκεί και πέρα, όπως λέει, η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του κ. Τσίπρα και των κυβερνήσεών του σε αυτό, όπως και σε μια σειρά άλλα θέματα, αποδόθηκε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Αν δε υπάρχει ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν, τονίζει πως «αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν κάτι να φοβηθούν ενώ και οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή, καθώς θα ενισχυθεί η θέση τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της ΔΕΗ. 

Σημειώνει επίσης ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που θα γίνει προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Όσον αφορά στην απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά και με παράλληλη διασφάλιση πόρων από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγορών και θα στείλουν συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Μιλώντας τέλος για την επένδυση στις Σκουριές τονίζει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα