Vinci: 9,3% η αύξηση των πωλήσεων το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 10:56

ΑΥΞΗΣΗ 9,3% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης οι πωλήσεις της Vinci SA, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο, αποτέλεσμα της αύξησης των κερδών του σκέλους της στη Γαλλία σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα κατασκευής οδικών δικτύων.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 5,79 δισ. ευρώ (7 δισ. δολ.) από 5,3 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας. Η Vinci θα ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματά της στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Antoine Zacharias, ευνοείται από τις παραγγελίες για την κατασκευή εθνικών οδών, σιδηροδρομικών δικτύων και γραφείων, με την ταχύτερη ανάπτυξη να σημειώνεται στη Γαλλία. Επίσης η Vinci επέκτεινε πέρυσι τη δραστηριότητά της στον κλάδο των διοδίων, αγοράζοντας το κρατικό μερίδιο στην Autoroutes du Sud de la France SA, αντί του ποσού των 9 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν μέσα σε ένα έτος άνοδο 38% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Στις 11 Ιανουαρίου, αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 77,15 ευρώ η μία, μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bank, ότι η μετοχή της εταιρείας είναι η πιο ελκυστική του κατασκευαστικού κλάδου και επανέλαβε την εισήγηση για αυτήν στο «buy». Μέσα σε ένα έτος ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία σημείωσε άνοδο 26%.

Η Vinci έχει θυγατρικές σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, αλλά το μερίδιό της στη γαλλική αγορά υπερβαίνει το 60% των πωλήσεών της.

Η εξαγορά της Autoroutes du Sud, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης διοδίων της Γαλλίας, προσέθεσε μια δραστηριότητα με περιθώρια κέρδους 10 φορές των αντίστοιχων των κατασκευών. Ο Zacharias επεδίωκε αυτήν την εξαγορά από το 2002 και πούλησε μετοχές για να τη χρηματοδοτήσει.

Στα έργα της εταιρείας περιλαμβάνεται το τούνελ που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία. Η εταιρεία κατασκεύασε τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου στην Ελλάδα, αξίας 669 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μέχρι την ολοκλήρωσή της το 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Η Vinci, που ιδρύθηκε το 1891 έχει κατασκευάσει το αποχετευτικό σύστημα της Μασσαλίας, στα νότια της Γαλλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα