Αιμορραγία και στην αγορά πετρελαίου από τα πυρά Τραμπ

Βoυτιά 8% για το αμερικανικό αργό
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 23:03
UPD:23:34
REUTERS/Ernest Scheyder

Τα νέα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας δεν λάβωσαν μόνο τη Wall Street, αλλά και την αγορά πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού αργού να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς 10% σε πρόσθετες κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, το ελαφρύ αμερικανικό αργό (WTI) βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Έφτασε να υποχωρεί έως και 7,9% στα 53,95 δολάρια το βαρέλι. Στις 10:50 μμ οι απώλειές του έχουν περιοριστεί ελαφρά στο 7%. Ήταν η χειρότερη ημέρα για το δεύτερο πιο σημαντικό συμβόλαιο της αγοράς πετρελαίου από το 2015.

Αλώβητο όμως δεν έμεινε ούτε το δημοφιλέστερο συμβόλαιο της αγοράς, το μπρεντ. Βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 6% στα 60,67 δολάρια το βαρέλι, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Φεβρουάριο του 2016. Στη συνέχεια ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει πάνω από τα 61 δολάρια.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα συνεχίσουν την εμπορική τους αντιπαράθεση για καιρό ακόμη, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη εύθραυστη εμπορική ανάπτυξη. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πάρει και αυτές το όπλο τους, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορούν να αποτρέψουν μία νέα ύφεση, σε ένα περιβάλλον εμπορικών πολέμων και διαρκών γεωπολιτικών εντάσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα