Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Η μεταποίηση σε πρώτο χρόνο και ο Τραμπ σε δεύτερο πρωταγωνίστησαν στις αγορές κι ενώ η σκόνη από τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα.
Παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο σε όλες τις μεγάλες οικονομίες εκτός της Κίνας, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά, με εξαίρεση το κινεζικό που έκλεισε με απώλειες.
Η Wall Street σημείωνε άνοδο άνω του 1%, ακολουθώντας την τάση που είχαν προδιαγράψει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μέχρι που χτύπησε ο «τυφώνας» Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω του twitter, ανακοίνωσε ότι θα δασμολογήσει 10% τα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1ης Σεπτεμβρίου, ανάρτηση που έδωσε το παράγγελμα στους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες να κάνουν μεταβολή και να μπουν σε αρνητικό έδαφος.
Στην Ευρώπη, αντίθετα, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα από τις Barclays, Standard Chartered και Societe Generale, μαζί με αυτά της British American Tobacco, διαμόρφωσαν τις συνθήκες για μια συνεδρίαση χωρίς προβλήματα.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της Refinitiv από την LSE, την εταιρεία που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έστειλε τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ.
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,53%), Παρίσι (0,70%) και Μιλάνο (0,79%), με πτώση 0,03% έκλεισε το Λονδίνο.
Στην Ασία, τα στοιχεία για τη μεταποίηση σε Ιαπωνία και Κίνα, δημιούργησαν αντίθετα συναισθήματα από την τελική ανάγνωση του Ιουλίου.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης της Markit για τη μεταποίηση υποχώρησε ελαφρώς στις 49,4 μονάδες, από 49,6 τον Ιούνιο, ωστόσο το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,09%.
Από την άλλη, η ήπια άνοδος του δείκτη της Caixin για τη μεταποίηση από τις 49,4 μονάδες στις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο δεν απέτρεψε το χρηματιστήριο της Σανγκάης από το να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με απώλειες 0,81%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ (-0,76%) και Σεούλ (-0,36%).