Το Όσλο η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο σύμφωνα με το ΕΙU

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 15:52

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο, είναι πιο ακριή πόλη στον κόσμο σύμφωνα εξαμηνιαία έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU), «εκθρονίζοντας» έπειτα από 14 χρόνια το Τόκιο.

Μετά το Όσλο και το Τόκιο η τρίτη πιο ακριβή πόλη είναι πλέον η πρωτεύουσα της Ίσλανδίας Ρέικιαβικ και ακολουθεί η Οσάκα. Οι οκτώ από τις δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές, ενώ η Νέα Υόρκη -η αμερικανική πόλη που κατέχει την υψηλότερη θέση στον κατάλογο αυτόν- υποχώρησε στην 27η θέση.

«Η απώλεια της πρώτης θέσης από το Τόκιο δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Η σταδιακή αποδυνάμωση του γεν επιδεινώθηκε από τον επί έτη χαμηλό πληθωρισμό και τον αντιπληθωρισμό (μείωση τιμών) στην ιαπωνική οικονομία», αναφέρει το EIU.

Αντιθέτως, «η Νορβηγία έχει γνωρίσει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έπειτα από την ανάκαμψη του 2004, χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές και έχει πάρα πολλές επενδύσεις και επιτόκια που παραμένουν χαμηλά».

Πιο ακριβές έγιναν επίσης και ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις στη Σερβία-Μαυροβούνιο, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στην Τσεχική Δημοκρατία και την Τουρκία σημειώθηκε αύξηση του κόστους ζωής πάνω από 5%.

Στη Λατινική Αμερική, οι δύο μεγαλύτερες εκπλήξεις ήρθαν από τη Βραζιλία, με το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, που «σκαρφάλωσαν» 22 θέσεις για να καταλάβουν την 87η θέση, εξαιτίας αύξησης κατά 25% της νομισματικής τους μονάδας και της αύξησης του κόστους των καταναλωτικών αγαθών.

Τέλος η πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη παραμένει η πιο φθηνή μεταξύ των 130 πόλεων που εξετάζονται από το EIU.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα