Συμβάσεις ανά τράπεζα και όχι κλαδική σύμβαση εργασίας ζητούν οι τραπεζίτες

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 20:14

Νέο μέτωπο ανοίγει στο χώρο των τραπεζών, μετά από σημερινή πρωτοβουλία των τραπεζιτών, που ζητούν πλέον επιχειρησιακές και όχι κλαδική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές έξι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς) με ξεχωριστές επιστολές ανακοίνωσαν στην ΟΤΟΕ ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς «τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες του ανταγωνισμού επιβάλλουν πλέον οι ρυθμίσεις αυτές να γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Η ΟΤΟΕ, με σημερινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για «επικίνδυνη, αυθαίρετη, αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών», για πρακτική που έχει ως στόχο «τη συμπίεση της αμοιβής και των όρων εργασίας που αυτές, εν είδει καρτέλ, θέλουν μονομερώς να επιβάλουν στους εργαζομενους».

Η ΟΤΟΕ, που επισημαίνει ότι ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, συγκαλεί αύριο την Εκτελεστική Γραμματεία, και έχει ήδη ενημερώσει την ΓΣΕΕ προκειμένου οι αντιδράσεις των συνδικάτων να συντονιστούν απέναντι σ' αυτήν την «θεσμική εκτροπή».

Οι διοικήσεις των τραπεζών αναφέρουν ότι παλαιότερα, όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδόν στο σύνολό του, ελεγχόταν ιδιοκτησιακά από το Δημόσιο, η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για την επίλυση των θεμάτων του τραπεζικού κλάδου είχε νόημα. Παράλληλα ήταν εύκολο (λόγω του ενός κύριου μετόχου) να εκπροσωπηθεί τουλάχιστον το 70% του τραπεζικού συστήματος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως απαιτεί ο νόμος του 1990 με βάση τα τότε δεδομένα.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν όμως ότι οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα επιχειρησιακά σχέδια και οι χώρες εγκατάστασης κάθε τράπεζας διαφέρουν σημαντικά, με αποτέλεσμα ο ορισμός κοινού εκπροσώπου με ενιαία θέση να μην ευνοείται πια.

Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς την ΟΤΟΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου, «οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορεί να δώσουν καλύτερες λύσεις με τις απευθείας διαπραγματεύσεις εργοδότη και εργαζόμενου και με την άμεση γνώση των συγκεκριμένων συνθηκών των προβλημάτων της κάθε τράπεζας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα