Εκθεση της πληρέστερης συλλογής ελληνικού χαρτονομίσματος

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 20:34

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2006, τα εγκαίνια της έκθεσης «Το ελληνικό χαρτονόμισμα, 1822-2002» στο Μέγαρο Διομήδη 3ης Σεπτεμβρίου 146, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση αποτελείται από χαρτονομίσματα και τραπεζογραμμάτια, τα οποία έχουν αντληθεί από τη συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου, που σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πληρέστερες συλλογές ελληνικού χαρτονομίσματος, καθώς και από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει μοναδικά specimens των πρώτων δικών της εκδόσεων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης, εκτός από τα τραπεζογραμμάτια των πέντε εκδοτικών τραπεζών που κατά καιρούς είχαν το εκδοτικό προνόμιο στη χώρα μας: Εθνική Τράπεζα, Ιονική Τράπεζα, Προνομιούχος Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, Τράπεζα Κρήτης και Τράπεζα της Ελλάδος, θα ανακαλύψει χαρτονομίσματα και άλλα συναλλακτικά μέσα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821, την Καποδιστριακή περίοδο αλλά και σε περιόδους ταραγμένες, όταν ξένοι κατακτητές και οι αντιστασιακές οργανώσεις της Ελεύθερης Ελλάδας κυκλοφόρησαν τα δικά τους χαρτονομίσματα.

Το σύνολο των εκθεμάτων αυτών αποτελούν την πληρέστερη συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος που έχει ποτέ δημόσια εκτεθεί.

Αυτά τα συλλεκτικά δείγματα υποστηρίζονται από σημαντικά τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο διαθέτει τις αρχειακές σειρές των Νομισματικών των τριών από τις πέντε εκδοτικές τράπεζες που λειτούργησαν στη χώρα μας. Ακόμη ο επισκέπτης θα δει στην ενότητα Κατασκευαστικά της έκθεσης σχεδόν όλες τις φάσεις παραγωγής ενός τραπεζογραμματίου, από τη μακέτα μέχρι το τελικό προϊόν.

Η έκθεση συμπληρώνεται από εκτενή εισαγωγικά κείμενα για κάθε εκδοτική τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο, καθώς και από λεπτομερή υπομνηματισμό κάθε αντικειμένου.

Την ευθύνη της επιλογής, της συγκρότησης και της παρουσίασης των εκθεμάτων είχε το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, τη δε μουσειακή μελέτη έκαναν οι αρχιτέκτονες Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Κριστιάν Λασκαρίδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα