Suez: Ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, 9% η αύξηση των πωλήσεων το 2005

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 11:15

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 9% σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης του 2005, οι πωλήσεις της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Ευρώπης, Suez SA, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν στα 41,5 δισ. ευρώ (50,4 δισ. δολ. πέρυσι, έναντι 38,1 δισ. δολ. το 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Παρίσι. Η οργανική ανάπτυξή της, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν 6,3%.

Η Suez, επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στον κόσμο, επεκτάθηκε στην ηλεκτρική ενέργεια και σε αυτήν του φυσικού αερίου και ευνοήθηκε από τις τιμές ενεργείας ρεκόρ στην Ευρώπη, Πέρυσι, κατέστη η μοναδική ιδιοκτήτρια εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας στο Βέλγιο, όταν αγόρασε το 50% που δεν κατείχε της Electrabel SA, η οποία έχει επίσης πελάτες στην Ολλανδία. Οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων, όπως του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ενεργείας αυξήθηκαν χάρη στην αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης ενεργείας και φυσικού αερίου και της συνέχισης της επέκτασης της Electrabel σε εμπορικές δραστηριότητες στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Suez.

Οι πωλήσεις αερίου και ηλεκτρισμού στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 10%, φθάνοντας στα 14,2 δισ. ευρώ ή περίπου το 1/3 των πωλήσεων της εταιρείας. Οι πωλήσεις διεθνώς αυξήθηκαν 20% στα 5,8 δισ. ευρώ ή 14% των συνολικών εσόδων. Οι πωλήσεις υπηρεσιών και μονάδων περιβάλλοντος που συμμετέχουν κατά το 1/ 4 στις πωλήσεις, αυξήθηκαν κατά 6,1% και 5,2% αντιστοίχως, σύμφωνα με την εταιρεία.

Περίπου το 80% των πωλήσεων της Suez πραγματοποιείται στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν φέτος άνοδο 15% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 38,4 δισ. ευρώ. Το 2005 οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 36%.

Η Suez θα ανακοινώσει τα κέρδη της για το σύνολο της χρήσης στις 9 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα