ΕΦΕΤ: Αποκλίσεις από την νομοθεσία και στην επισήμανση για το Αλάτι

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 12:02

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης τα αποτελέσματα του κλαδικού ελέγχου που διενήργησε ο ΕΦΕΤ για τη σύννομη ή όχι επισήμανση στο Αλάτι & στα σκευάσματα άλατος. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου, και σε αυτόν τον κλαδικό έλεγχο διαπιστώθηκε, πως το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων δεν εφαρμόζει πλήρως τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία σημειώνεται πως αφορούν την επισήμανση των προϊόντων και όχι την καταλληλότητα του άλατος και σκευασμάτων άλατος, προκύπτουν, ανά κατηγορία, τα ακόλουθα ποσοστά αποκλίσεων από την κείμενη νομοθεσία:

Κατάλογος συστατικών 82%

Καθαρό Βάρος 0%

Ημερομηνία Ελάχιστης διατηρησιμότητας 40%

Συνθήκες Διατήρησης – Χρήσης 72%

Επωνυμία Παρασκευαστή ή Συσκευαστή ή Πωλητή στην Ε.Ε. 12%

Ένδειξη για χρήση στην παρασκευή φαγητών 36%

Διάκριση ομοειδών προϊόντων (κρυσταλλικό, δεν θολώνει) 14%

Παραπλάνηση ως προς τον καταγωγή (παράγεται…) 4%

Παραπλάνηση ως προς τον τρόπο παραγωγής (φυσικό, γνήσιο) 54%

Ειδική ένδειξη για τα σκευάσματα άλατος (δείγματα) 100%

Ο ΕΦΕΤ ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 50 σήματα και ενημέρωσε εγγράφως την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει για να είναι σύννομη. Στις εν λόγω επιχειρήσεις, όπως έχει συμβεί και με τις επιχειρήσεις γαλακτομικών προϊόντων, δόθηκε περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία. Οι κλαδικοί έλεγχοι συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα ζωικά και φυτικά προϊόντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα