Μπαράζ επενδύσεων από τον όμιλο Τσάκου στη Χίο

Τελευταία κίνηση, η μακροχρόνια μίσθωση, για 50 έτη, του Ξενία
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 10:16
UPD:10:16

Το Ξενία της Χίου ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
 
Ισχυρό αποτύπωμα στην αναβάθμιση της Χίου ως τουριστικού προορισμού αφήνει ο όμιλος Τσάκου. Ο μεγάλος ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος που ίδρυσε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, τα τελευταία χρόνια επιστρέφει δυναμικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με επενδύσεις στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, αλλά και με έντονη κοινωνική προσφορά. 

Τελευταία κίνηση, η μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου Ξενία της Χίου, που ήταν το πρώτο από τα ομώνυμα ξενοδοχεία του ΕΟΤ που μισθώνεται σύμφωνα με τον διαγωνισμό, για περίοδο 50 ετών.

Τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που έτρεξε τις προηγούμενες ημέρες, κέρδισε η εταιρεία Avlum, που έχει έδρα στην Κύπρο και στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχει ο γιος του καπετάν Παναγιώτη, Νίκος Τσάκος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation, της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας του ομίλου.  

Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε έναντι ετησίου μισθώματος 30.000 ευρώ, με τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού τα 16.000 ευρώ, ενώ ο μισθωτής αναλαμβάνει και την υποχρέωση ανακαίνισής του. 

Το Ξενία της Χίου, που είναι ένα νησί με τεράστια ναυτική παράδοση στη χώρα μας και που από τα νερά της έχουν αναδυθεί μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές οικογένειες, ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των Ξενία σε όλη τη χώρα. 

Οι εγκαταστάσεις, που μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις, θα λειτουργήσουν και πάλι ως ξενοδοχείο, βρίσκονται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης της Χίου και είναι περίπου 1.572,47 τ.μ., τα οποία αναπτύσσονται σε ισόγειο και 2 ορόφους και έκταση οικοπέδου περίπου 1.668 τ.μ. Το ακίνητο με προηγούμενη χρήση ξενοδοχείου, δυναμικότητας 28 δωματίων (22 δίκλινα και 6 μονόκλινα) - 50 κλινών, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης της Χίου, ενώ απέχει μόλις 2 χλμ. από το αεροδρόμιο.
  
Η μαρίνα Χίου
Λίγους μήνες νωρίτερα η ίδια εταιρεία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμού που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Χίου.

Η τελική οικονομική προσφορά, που έκανε η κοινοπραξία εταιρειών που τη διεκδίκησε, ανέρχεται σε τουλάχιστον 6.213.615 εκατ. ευρώ, αποτελούμενη από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ, ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

Το επενδυτικό σχήμα αναμένεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας μια σειρά από επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργική και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί η συνολική εικόνα της ευρύτερης περιοχής. 

Προβλέπεται δηλαδή η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και των λοιπών διαμορφώσεων στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής.

Στον σχεδιασμό της μαρίνας, επιτρέπεται και η ανέγερση και ξενοδοχειακής μονάδας. 

Σημειώνεται ότι ο ναυτιλιακός όμιλος Τσάκου συμμετέχει σε project για την προώθηση προϊόντων της μαστίχας Χίου στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος έχει ιδρύσει στο νησί από το 2008 και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το 2013 και η μαθητική στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας - Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» που ιδρύθηκε το 2013 από την οικογένεια του καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας. Είναι ενταγμένη στους σκοπούς και στις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πυρήνα ζωής μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας των Καρδαμύλων.

Τέλος, από πέρσι ο όμιλος λειτουργεί στη Χίου και το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ναυτικό λύκειο TEENS. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα