Αστική ευθύνη των πλοιοκτητών σε περιπτώσεις ατυχημάτων - Επανέρχεται η Επιτροπή

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 16:42

Στην ανάγκη θέσπισης ενός ολοκληρωμένου καθεστώτος, σε κοινοτικό επίπεδο, για την αστική ευθύνη των πλοιοκτητών σε περιπτώσεις ατυχημάτων και σοβαρής ρύπανσης, επανέρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφορμή αποτέλεσε η χθεσινή βύθιση ανοικτά του Χερβούργου στη Μάγχη φορτηγού πλοίου που μετέφερε 10.000 τόνους φωσφορικού οξέος μετά από σύγκρουση με άλλο εμπορικό πλοίο.

Σημειώνεται ότι το μέτρο που προτείνει η Επιτροπή και έχει το χαρακτήρα πρότασης οδηγίας, περιλαμβάνεται στο λεγόμενο τρίτο πακέτο για την Aσφάλεια στη Θάλασσα, γνωστό και ως «Πακέτο Ερικα 3», το οποίο υιοθέτησε στις 23 Νοεμβρίου το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας.

Η Επιτροπή ζητεί από το Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση και έγκριση του πακέτου, προκειμένου να υπάρξει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ασφάλειας για τα πλοία που φέρουν τη σημαία κράτους-μέλους, να εφαρμοστούν οι κανόνες του Kώδικα του Διεθνούς Oργανισμού Nαυτιλίας (IMO) και να διασφαλισθεί η πλήρης απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές θάλασσες των πλοίων που οι Γάλλοι έχουν χαρακτηρίσει «σκουπιδοτενεκέδες».

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα