Αντιδράσεις για την εισοδηματική πολιτική

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 19:57

«Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση των πραγματικών αποδοχών τους, μια και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/01/1148525.htm είναι μικρότερες του πληθωρισμού και ταυτόχρονα δεν προβλέπεται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας», σχολίασε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η κοροϊδία για τους συνταξιούχους είναι πρωτοφανής. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 320 ευρώ και του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, μετατρέπονται σε αύξηση για δεύτερη χρονιά κατά 15 ευρώ και 10,5 ευρώ αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική με δελτίο Τύπου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά θα ακουστούν οι καμπάνες της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής της, που θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις».

«Οι αυξήσεις λιτότητας αρκετά κάτω του επίσημου πληθωρισμού (γιατί για τον πραγματικό δεν υπάρχει σύγκριση) αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για την προστασία των εισοδημάτων, γρήγορα ξεχάστηκαν και μετασχηματίστηκαν σε άγρια λιτότητα για τους εργαζόμενους και σε προνόμια για τους εργοδότες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, αναφέρει ότι οι αυξήσεις υπολείπονται του επίσημα προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2006 και «εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο άγριας μονόπλευρης λιτότητας για τους μισθούς, που θα έχει ως συνέπεια μια πραγματική λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού ο επίσημος πληθωρισμός που προβλέπει η κυβέρνηση, θα υπολείπεται, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, της πραγματικής αύξησης του τιμαρίθμου για το 2006, αλλά και των ραγδαίων αυξήσεων που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του χρόνου στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα