Φημολογίες εκτίναξαν τους δείκτες

Νέο ρεκόρ 4,5 ετών
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΝEO ρεκόρ 4,5 ετών σημείωσαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω φημολογίας για εξαγορά και τις τιμές ρεκόρ των μετάλλων.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, όπως της BskyB, ενώ η φαρμακοβιομηχανία κολοσσός Roche «τιμωρήθηκε», εν μέσω ανησυχιών, ότι ενδεχομένως δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει την κερδοφορία.

Οι μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο, ενώ ο κλάδος τηλεπικοινωνιών είχε εξασθενημένες επιδόσεις, με τις μετοχές της BT Group και της France Telecom να σημειώνουν πτώση της τάξης του 0,4%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1% στις 1.333,32 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2001.

Αναλυτές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται ή ξεπερνούν τις προβλέψεις και εάν υποστηρίζεται η ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, οι προβλέψεις ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Στην Ευρώπη, οι περισσότερες εταιρείες εκπλήσσουν ευχάριστα τους επενδυτές, καθώς τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά και δεν υπάρχει κανένα αρνητικό στοιχείο από μακροοικονομική άποψη.

Ανοδικά κινήθηκαν τα αμερικανικά blue chips, ενισχυμένα από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Boeing με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει κέρδη 4,7%, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών.

Αντίθετα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς τα αποτελέσματα της Google δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει πτώση 9%. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων διαμορφώνονταν με οριακή άνοδο.

Πτωτική πορεία κατέγραψαν χθες, έπειτα από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, με την ανακοίνωση αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Χαμηλές ήταν οι επιδόσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού τομέα, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών NTT DoCoMo και Mizuho Financial δεν ανταποκρίθηκαν στις υψηλές προσδοκίες της αγοράς, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να σημειώσουν πτώση 3,68% και 1,25% αντίστοιχα.

Τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών Toshiba και Pioneer επικέντρωσαν το ενδιαφέρον στον κλάδο τεχνολογίας, με τη μετοχή της Toshiba να σημειώνει άνοδο 1,07%. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,04%, κλείνοντας στις 16.480,09 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο διμήνου, ενώ ο Topix διαμορφώθηκε στις 1.694,24 μονάδες, με απώλειες 0,97%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα