Ομόλογα: Συγκράτηση εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 19:09
UPD:19:11
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Άνευρο ήταν το ξεκίνημα της εβδομάδας για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σε μία εβδομάδα κατά την οποία άπαντες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, αναμένοντας τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και τις αποφάσεις που θα προκύψουν από αυτή.

Οι χρηματαγορές προεξοφλούν σε ποσοστό 51% το ενδεχόμενο μείωσης του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ σε δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή προσανατολίζεται προς ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα και μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβρη.

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη είναι ιδιαίτερα ψηλά, οι αναλυτές στο poll εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας πρώτα θα αλλάξουν τη νομισματική πολιτική τους ως προς τις αγορές, πριν προχωρήσουν σε κάποια νέο βήμα αναφορικά με τα επιτόκια.

Στην ΗΔΑΤ η συνεδρίαση κινήθηκε σε ρηχά νερά, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται μόλις στα 9 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,10%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 245 μονάδες βάσης, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα έμειναν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, με αυτού με ημερομηνία λήξης το 2022 να κλείνει στο 0,69%, αυτού που λήγει το 2024 στο 1,09%, ενώ του 7ετούς διαμορφώθηκε στο 1,35%.

Έντονη κινητικότητα παρουσίασε ο 10ετής κρατικός τίτλος της Ιταλίας, με την κλιμακούμενη αντιπαράθεση των κυβερνώντων κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού της γείτονος να διατηρεί την απόδοσή στα χαμηλά τριετίας, διαμορφούμενη στο 1,64%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε κάνει πέρασμα και από το 1,59%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους σε διάστημα επτά εβδομάδων, είχαν ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, για να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση με μικρές σχετικά μεταβολές, με τους επενδυτές να διατηρούν τις θέσεις τους πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αργότερα στην εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο -0,34%  από το -0,31% στο άνοιγμα της συνεδρίασης  σε σχέση με το χαμηλό ρεκόρ -0,40% της περασμένης εβδομάδας.

Κατά μία μονάδα βάσης υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου της Γαλλίας, διαμορφούμενη στο -0,75%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα