British Airways: Υψηλότερα κέρδη από τις θέσεις business

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 09:49

ΑΥΞΗΣΗ 1,7% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, British Airways Plc, καθώς η εταιρεία μετέφερε περισσότερους επιβάτες που πέταξαν στην business class.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 117 εκατ. λίρες Αγγλία (208 εκατ. δολ.) ή 10,3 πένες ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 115 εκατ. λίρες ή 10,4 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στα 99 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Willie Walsh, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της British την 1 η Οκτωβρίου, μειώνει το 35% των διοικητικών θέσεων μετά την μείωση των κερδών τα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Η εταιρεία μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων εξ αιτίας του ανταγωνισμού που δέχεται από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους, όπως από την EasyJet Plc και την Ryanair Holdings Plc στην Ευρώπη.

Το τρίμηνο οι πωλήσεις της British Airways αυξήθηκαν 8,8% στα 2,13 δισ. λίρες Αγγλίας, σύμφωνα με την εταιρεία και η κίνηση των επιβατών αυξήθηκε 3,3% τον περασμένο μήνα. Τα κέρδη πριν από ένα χρόνο περιελάμβαναν έκτακτα κέρδη 59 εκατ. λιρών, αποτέλεσμα των λογιστικών αλλαγών.

Χθες οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησαν 0,5 πένες, φθάνοντας στις 324 πένες η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 3,7 δισ. λίρες. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει απώλειες 3%, έναντι ανόδου 2% των μετοχών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Airlines Index. Από τους 22 οικονομικούς αναλυτές που καλύπτουν την British Airways, οι 10 εισηγούνται «buy», οι επτά «hold» και οι πέντε «sell», σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H εταιρεία που προχώρησε σε προσαυξήσεις έξι φορές στις τιμές των εισιτηρίων από το 2004, στις 4 Νοεμβρίου προέβλεπε ότι φέτος θα πληρώσει 525 εκατ. λίρες περισσότερα για κηροζίνη, το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος της μετά το εργατικό.

Τα τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η μέση τιμή του πετρελαίου ήταν στα 60,05 δολ. το βαρέλι, 24% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η British Airline Pilots Association, η συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί 2.800 πιλότους τους 3.000 της British Airways, είπε αυτόν τον μήνα ότι ενδέχεται να κατεβεί σε απεργία εάν δεν είναι ευχαριστημένη με την πρόταση για το κλείσιμο του ελλείμματος της εταιρείας για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Τον Οκτώβριο ο Walsh είχε πει ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να συμμετάσχει με περισσότερα κεφάλαια σε αυτό.

Τα κέρδη της εταιρείας ενδέχεται να επηρεαστούν φέτος, εάν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. συμφωνήσουν να ανοίξουν το αεροδρόμιο Heathrow, την κύρια βάση της British Airways στον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ατλαντικών πτήσεων. Η British Airways εισπράττει περίπου το 60% των ετήσιων λειτουργικών κερδών από τις πτήσεις πάνω από τον Ατλαντικό.

Η British Airways, η οποία ακολουθεί την Air France-KLM Group με έδρα τη Γαλλία και τη γερμανική Deutsche Lufthansa AG με έδρα την Κολωνία, σε κίνηση επιβατών, πραγματοποίησε υψηλότερα κέρδη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στα πέντε από τα έξι τελευταία τρίμηνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα