Gome: Ανοδος μετοχών μετά την πώληση ομολόγου στη Warburg Pincus

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 10:20

ΑΝΟΔΟ έως και 34% μέσα σε μία ημέρα, σημείωσαν οι μετοχές της Gome Electrical Appliances Holdings Ltd. μετά την ανακοίνωση του κεφαλαίου εξαγορών των ΗΠ Warburg Pincus LLC, ότι θα επενδύσει 150 εκατ. δολ. στην κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης, δίνοντάς της κεφάλαια για να ανοίξει νέα καταστήματα.

Οι μετοχές της Gome, που ανήκει στον πλουσιότερο Κινέζο, Huang Guangyu, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στο 1,7 δισ. δολ., εκτινάχθηκαν 25,6% στα 7,60 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, κατά το μεσαίο τέλος της συνεδρίασης στο Χονγκ Κονγκ, μετά την προηγούμενη άνοδο που σημείωσαν σε ποσοστό 34%.

Η Wal-Mart, η πρώτη σε μέγεθος εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο έχει 53 καταστήματα στην Κίνα, μετά τη δημιουργία έξι πέρυσι. Η Best Buy Co., η μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης ηλεκτρονικών στις ΗΠΑ, σχεδιάζει αν μπει φέτος στην αγορά της Κίνας.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 9,9% το 2005, ξεπερνώντας τη Βρετανία και κατέστη η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αποτέλεσμα των εξαγωγών ρεκόρ και των επενδύσεων στη βιομηχανία. Η κυβέρνηση επιθυμεί φέτος οι καταναλωτές να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Gome ελέγχεται από τον Huang, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας, σύμφωνα με την China Rich List. Σήμερα είναι τουλάχιστον 1,9 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (245 εκατ. δολ. ΗΠΑ) πλουσιότερος μετά την άνοδο της μετοχής που αύξησε την αξία στο μερίδιο 66% που κατέχει στην εταιρεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Huang, είπε, ότι το όμιλος θα δαπανήσει περισσότερο από 200 εκατ. γιουάν (24,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για να ανοίξει περίπου 200 καταστήματα, επιπλέον από τα 130 που έχε σήμερα. Ο ίδιος επιδιώκει την έγκριση της κυβέρνησης για τη μητρική εταιρεία Gome Electrical Appliances Group, να πουλήσει όλα τα καταστήματα που έχει σε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εταιρεία, μέχρι τα τέλη του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα