Χρηματιστήρια: Ήπια κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ στο κλείσιμο της εβδομάδας

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 21:03
UPD:21:05
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Με υποτονικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια, μία εβδομάδα που επιφύλαξε σκαμπανεβάσματα για τις αγορές, με τις μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, να πρωταγωνιστούν στους επενδυτικούς κύκλους και στις 5 συνεδριάσεις.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μείωσαν τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, ενώ χθες η αντίστοιχη της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Αυτό όμως που περιμένουν άπαντες είναι οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Fed την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, κατά τις οποίες αναμένεται να μειώσουν επίσης τα επιτόκιά τους, όπως έχουν καταστήσει πλέον σαφές οι αξιωματούχοι τους με τις δηλώσεις τους το πρότερο διάστημα.

Στη Wall Street καταγραφόταν μία άνευρη συνεδρίαση με τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ενδοσυνεδριακά να σημειώνουν ήπια κέρδη.

Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές εμφανώς προβληματισμένους με το ανέβασμα των τόνων στον πολιτικό στίβο της Ιταλίας, καθώς τα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού ακολουθούν το δρόμο της αντιπαράθεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,12%, δεχόμενος όμως έντονες πιέσεις από τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες τράβηξαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο προς τα πίσω καταγράφοντας απώλειες 0,77%, ενώ στην άλλη άκρη ο κλάδος με τα περισσότερα κέρδη ήταν αυτός των πρώτων υλών, σημειώνοντας άνοδο 1,16%.

Κέρδη για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,26%), Λονδίνο (0,21%) και Παρίσι (0,03%), βαριές απώλειες στο Μιλάνο (2,03%).

Στην Ασία οι αγορές επηρεασμένες από τη γενικότερη αισιοδοξία που έχουν επιφέρει οι προοπτικές της μείωσης των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο διέγραψε τις απώλειες 1,97% από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, κάνοντας άλμα 2%, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία τον Ιούνιο που έτρεξε με ρυθμό 0,7%, όταν οι αναλυτές ανέμεναν να μείνει αμετάβλητος (παραμένει σταθερά σε απόσταση από το στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας).

Κέρδη και για τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη (0,79%), Χονγκ Κονγκ (1,07%) και Σεούλ (1,35%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα