Νέο ράλι στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 20:31
UPD:20:40
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Η αναμονή πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επανέφερε το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ. Ωστόσο, στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι τιμές παρουσίασαν μία μικρή πτωτική διόρθωση στο τέλος της εβδομάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έκλεισε στο 2,15 από 2,12% της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης με το spread στις 246 μονάδες βάσης. Και η απόδοση του πενταετούς αυξήθηκε οριακά στο 1,17%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 57 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 12 εκατ.ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, νέο έναυσμα έδωσε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχεδιάζει την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως το Νοέμβριο προκειμένου να στηρίξει την ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο Ντράγκι ευελπιστεί ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο και τους καταναλωτές να καταναλώσουν περισσότερο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δηλώσεις δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ επανέφεραν στο προσκήνιο την προοπτική μεγάλων επιτοκιακών μειώσεων, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, στη συνεδρίασή της στο τέλος του μηνός.

Με εξαίρεση την Ιταλία και την Ελλάδα, οι αποδόσεις στις περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης μειώθηκαν, αν και προς το τέλος δέχθηκαν κάποιες πιέσεις από την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,32%. Σε εβδομαδιαία βάση, αποκλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Μαίου.

Στην Ιταλία το κόστος δανεισμού αυξήθηκε εν μέσω πολιτικών ανησυχιών, καθώς ο Αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να συναντηθεί με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό Λουίτζι Ντι Μάιο καθώς υπάρχουν φημολογίες ότι ο συνασπιασμός μπορεί να καταρρεύσει. Και πάλι όμως, σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κατέγραψε πτώση για έβδομη διαδοχική εβδομάδα. Επίσης, από τα μέσα Μαίου, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών έχουν αποκλιμακωθεί περίπου κατά 120 μονάδες βάσης, χάρη στις φημολογίες της ΕΚΤ για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό που δημιουργεί ωστόσο αίσθηση στην αγορά, σύμφωνα με αναλυτές της Natixis, δεν είναι τόσο η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ όσο η πιθανότητα νέου προγράμματος αγοράς ενεργητικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα