Επεσαν οι τόνοι στο τέλος

Με κέρδη οι φαρμακευτικές εταιρείες
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ έκλεισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τα κέρδη μετοχών φαρμακευτικών εταιρειών όπως της Novartis να αντισταθμίζουν τις απώλειες του τεχνολογικού κλάδου και εταιρειών όπως η Nokia.

Σημαντικά ενισχύθηκε η μετοχή της χαλυβουργίας Arcelor, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Mittal ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά της, ενώ οι μετοχές της σουηδικής Volvo, της British Airways και της Norske Skog κατρακύλησαν έπειτα από ανακοινώσεις απογοητευτικών αποτελεσμάτων ή προβλέψεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,02 στις 1.319,57 μονάδες.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η δημοσίευση έκθεσης για την αγορά εργασίας τροφοδοτώντας ανησυχίες στο επενδυτικό κοινό ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, οδήγησε τους επενδυτές σε πωλήσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Απογοητευτικές ήταν οι επιδόσεις των εταιρειών τεχνολογίας καθοδηγούμενες από την πτώση 11,5% της μετοχής της online εταιρείας λιανικής Amazon.com μία ημέρα έπειτα από την ανακοίνωση των κερδών της που διέψευσαν τις προβλέψεις και της μηχανής αναζήτησης Ίντερνετ, Google Inc., που απογοήτευσε για πρώτη φορά τους αναλυτές από τον Αύγουστο του 2004 που μπήκε στο χρηματιστήριο. Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Με πτώση διαμορφώθηκε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε πωλήσεις εταιρειών που είχαν πρόσφατα ανοδική πορεία όπως της Konica Minolta Holdings Inc. ¶νοδο σημείωσε η μετοχή της Matsushita Electric Industrial Co. έπειτα από την ανακοίνωση των υψηλότερων κερδών τριμήνου δεκαετίας αλλά η μετοχή της Hitachi Ltd. έκλεισε με απώλειες έπειτα από την ανακοίνωση πτώσης 80% των καθαρών κερδών τριμήνου.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η Tokyo Electron Ltd. τη Δευτέρα καθώς μετά το κλείσιμο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μικροεπεξεργαστών σημείωσε πτώση κερδών τριμήνου 2,6% και διατήρησε ετήσια πρόβλεψη που διαψεύδει τις προσδοκίες της αγοράς. Κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας διύλισης Nippon Oil Corp. και της αυτοκινητοβιομηχανίας Fuji Heavy Industries Ltd. Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 16.659,64 με εβδομαδιαία κέρδη 1,2%, ενώ ο Topix στις 1.707,96 με ημερήσιες απώλειες 0,18%.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα