Εμφαση στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέϊ Λαβρόφ κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Αθήνα.
Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, θέμα για το οποίο ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με έξωθεν επιβολή, ενώ όπως σημείωσε, στις σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαφορετικά, επισήμανε χαρακτηριστικά ο ρώσος υπουργός, όταν τα μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να ενεργούν μεμονωμένα δεν βγαίνει τίποτα.
Όπως είπε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το ρώσο ομόλογό του, οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο και βασίζονται στο γερό θεμέλιο της ειλικρινούς φιλίας και των ιστορικών δεσμών που είναι πολύ παλιοί.
Παράλληλα τόνισε τη δυνατότητα και ανάγκη ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδιαίτερα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια, τομέα στον οποίο απέδωσε βαρύνουσα σημασία.
Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως εξετάστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο θέμα της παροχής αερίου, της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα, ενώ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή στην υπο απελευθέρωση ελληνική αγορά ενέργειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας διαπίστωσε την σύμπτωση ή τουλάχιστον μεγάλη εγγύτητα των απόψεων Ελλάδας - Ρωσίας σε θέματα όπως είναι το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το Κόσοβο.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα του Κοσόβου και της Κύπρου, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και να προέλθει από διαπραγματεύσεις και όχι έξωθεν επιβολή χαρακτηρίζοντας την παραβίαση αυτών των αρχών ως ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.
Ο κ. Λαβρόφ εξάλλου, αναφέρθηκε στις βαθιές ιστορικές ρίζες, τους πνευματικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας και αναφέρθηκε στη θεαματική ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού προς την Ελλάδα, ευχαριστώντας παράλληλα την ελληνική πλευρά για τη διευκόλυνση στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου.
Ακολούθως ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Λαβρόφ, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.