Ανοδος στην Ευρώπη

Από τις ελπίδες για εδραίωση του τραπεζικού τομέα
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΜΕ ΑΝΟΔΟ έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες ενισχυμένα από τις ελπίδες για εδραίωση του τραπεζικού τομέα. ¶νοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε, ενώ η DaimlerChrysler ηγήθηκε του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας έπειτα από ανακοίνωση στοιχείων για υψηλότερες πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Τα κέρδη περιορίστηκαν ωστόσο από τα μεικτά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Serono και Ryanair. Οι μετοχές της ΒΡ και της Repsol σημείωσαν άνοδο 1% και 4,2% αντίστοιχα.

¶νοδο σημείωσαν οι μετοχές ιταλικών τραπεζών καθοδηγούμενες από κέρδη 7,7% της Capitalia, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ενδιαφέρουσα την προσφορά της BNP Paribas για την BNL. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst διαμορφώθηκε με άνοδο 0,1% στις 1.321,65 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα αμερικανικά χρηματιστήρια καθώς τα κέρδη των μετοχών εταιρειών ενέργειας λόγω ανησυχιών για τις προμήθειες που σχετίζονται με την ένταση που επικρατεί αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες των μετοχών ασφαλειών υγείας.

Πρωταγωνιστές των κερδών οι μετοχές της Exxon Mobil Corp. και της Alcoa Inc. Οι δείκτες διαμορφώνονταν με οριακές μεταβολές. Με μεγάλη άνοδο διαμορφώθηκαν στην πρώτη συνεδρίασης της εβδομάδας οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου καθώς τα αισιόδοξα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας ενθάρρυναν τους επενδυτές.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,53% και έκλεισε στις 16.747,76 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2000, ενώ ο Topix διαμορφώθηκε στις 1.712,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,25%.

Σημαντική άνοδο κατά 7,4% σημείωσε η μετοχή της Fuji Heavy Industries έπειτα από αύξηση 84% των λειτουργικών της κερδών για το τρίμηνο και αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψής της για την ετήσια κερδοφορία της.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Kyocera Corp. ύστερα από την αναβάθμισή της από την Goldman Sachs. Η Morgan Stanley αύξησε τις θέσεις της για πρώτη φορά έναντι των αμερικανικών μετοχών δίνοντας τη σύσταση «overweight» ενώ μείωσε αντίθετα την αξιολόγησή της έναντι των μετοχών αναδυόμενων αγορών σε «neutral», σημειώνοντας ότι η Ευρώπη παραμένει «underweight».

Η αγορά της Ιαπωνίας και άλλες αναδυόμενες αγορές μετοχών έχουν σημειώσει αύξηση 12% και 15% αντίστοιχα από τα τέλη Νοεμβρίου.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα