Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb αποδέχθηκε πλήρως όλες τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη διαφάνεια και αποσαφήνιση του τρόπου παρουσίασης των προσφορών καταλυμάτων στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εν λόγω πλατφόρμα με τις αλλαγές που προώθησε τηρεί πλέον την κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.
Η Airbnb ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποδείξεις της Επιτροπής αλλά και των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών και ευθυγραμμίστηκε με τους όρους και τους κανόνες της Ε.Ε. στον τομέα αυτό.
Οι κύριες βελτιώσεις και αλλαγές έχουν ως εξής:
- Στην αναζήτηση καταλύματος με επιλεγμένες ημερομηνίες οι χρήστες βλέπουν τώρα τη συνολική τιμή στη σελίδα αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εφαρμοστέων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων και τελών (όπως χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό και τοπικοί φόροι). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά τέλη-έκπληξη που να εμφανίζονται στις επόμενες σελίδες.
- Η Airbnb κάνει διάκριση μεταξύ προσφοράς καταλύματος που διατίθεται στην αγορά από ιδιώτη και καταλύματος που διατίθεται στην αγορά από επαγγελματία.
- Η Airbnb παρέχει στον δικτυακό της τόπο εύκολα προσβάσιμο σύνδεσμο προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών, καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επίλυση διαφορών.
Όροι παροχής υπηρεσιών
Επιπλέον, η Airbnb αναθεώρησε τους όρους παροχής των υπηρεσιών της στους οποίους:
- Καθιστά σαφές ότι οι χρήστες μπορούν να προσφύγουν εναντίον της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας κατοικίας.
- Σέβεται τα βασικά νομικά δικαιώματα των χρηστών να προσφεύγουν κατά του παρόχου καταλύματος, σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών.
- Δεσμεύεται να μη μεταβάλλει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να ενημερώνει σαφώς τους χρήστες εκ των προτέρων και χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών είχε διενεργήσει κοινή αξιολόγηση των πρακτικών και όρων παροχής υπηρεσιών της Airbnb με την υποστήριξη της Κομισιόν και υπό την καθοδήγηση της νορβηγικής αρχής καταναλωτών, ενώ η δράση δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2018.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός της Ε.Ε. για τη συνεργασία στην προστασία των καταναλωτών συνδέει τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο επιβολής της νομοθεσίας.
Σ' αυτή τη βάση, η εθνική αρχή μιας χώρας της Ε.Ε. μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή άλλων αρχών σε άλλη χώρα της Ε.Ε., προκειμένου να σταματήσει μια διασυνοριακή παραβίαση του δικαίου της Ε.Ε. για τους καταναλωτές.
Η συνεργασία μπορεί να ενεργοποιηθεί για την επιβολή διαφόρων μέτρων της κοινοτικής νομοθεσίας για τους καταναλωτές, όπως π.χ. η οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή η οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων.
Όπως επισήμανε η επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Βιέρα Γιούροβα, φέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα βρουν στις διακοπές τους ακριβώς αυτό που είδαν όταν έκαναν κράτηση και θα μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι η τιμή που βλέπουν στην πρώτη σελίδα θα είναι η τιμή που θα πληρώσουν στο τέλος. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η Airbnb ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας της, ενώ περιμένω να κάνουν το ίδιο και άλλες πλατφόρμες» κατέληξε η Τσέχα επίτροπος.
Ανάγκη δίκαιης ρύθμισης του πλαισίου στην Ελλάδα
Το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα ζητήματα που έθιξε ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. υπουργός μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του μίλησε για την ανάγκη συνολικής και δίκαιης ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αλλά και από πόλη σε πόλη. Σε έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που δημοσίευσε η «Ν», φαίνεται ότι όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν έξαρση του φαινομένου των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων θέτουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία της οικονομίας του διαμοιρασμού στα καταλύματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, δεν θέτει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας αναφορικά με την ασφάλεια των καταλυμάτων, αλλά και την ενημέρωση των ταξιδιωτών και των γειτόνων. Παράλληλα, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί θεωρούνται από τις πλέον ήπιες. Και μάλιστα σε μια περίοδο που γενικότερα οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ιδιοκτήτες που ωφελήθηκαν
Σύμφωνα με την Airbnb τα έσοδα των ιδιοκτητών και οι δαπάνες των φιλοξενούμενων έφεραν το 2018 περισσότερα από 100 δισ. δολ. σε εκτιμώμενο άμεσο οικονομικό όφελος σε 30 χώρες, ενώ η οικονομία της Ελλάδας ενισχύθηκε κατά 1,4 δισ. δολ. Η Airbnb παρουσίασε αυτά τα στοιχεία επικαλούμενη τα ευρήματα νέας έρευνας και ανάλυσης εσωτερικών δεδομένων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σε αντίθεση με άλλα επιχειρηματικά μοντέλα που διοχετεύουν τα χρήματα που παράγουν σε δραστηριότητες έξω από τις τοπικές κοινότητες, η δραστηριότητα της Airbnb ωφελεί, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, άμεσα την τοπική κοινωνία των ιδιοκτητών. Ωστόσο και το τοπίο στην ίδια την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα αλλάζει σταδιακά.
Τα στοιχεία έρευνας της «Ν» δείχνουν ότι πλέον οι περισσότερο κερδισμένοι δεν είναι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις αποκαλούμενες «καλές» περιοχές όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Ζάππειο και το Κολωνάκι. Αντίθετα τα υψηλότερα αναλογικά οφέλη φαίνεται ότι αποκομίζουν όσοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους στις λεγόμενες υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, που μέχρι πρόσφατα λίγοι επέλεγαν για μακροχρόνια μίσθωση. Ξένοι, κυρίως Ισραηλινοί, Κινέζοι και Τούρκοι, αγόρασαν πλήθος ακινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πλατεία Βάθης, την Κυψέλη, την Πλατεία Αττικής σε τιμές από 600 έως 800 ευρώ/τ.μ. Τα ακίνητα αυτά ανακαινίστηκαν και διατίθενται πλέον στις πλατφόρμες τύπου AirBnB σε συμφέρουσες τιμές.