Market Beat: Η διεθνής ανακούφιση δύσκολα θα αλλάξει το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 09:37
UPD:09:39
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εβδομάδα προ της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, όπου τα ανοικτά συμβόλαια είναι τα περισσότερα από κάθε φετινή σειρά των ΣΜΕ του 25άρη, θα φέρει απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της αγοράς σήμερα που οι αγορές της Ασίας σημείωσαν είτε μικρές απώλειες ( Ινδία Αυστραλία) είτε κέρδη για τις περισσότερες επίσης μικρά. Καθώς οι επενδυτές αναμένουν βασικά στοιχεία για το εμπόριο και τα δάνεια της Κίνας. Σήμερα οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες με την αισιοδοξία πουβασίζεται στις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αργότερα, η Κίνα ανακοινώνει τα στοιχεία του Ιουνίου για το εμπόριο, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα εξασθενίσει και η απότομη αύξηση των δασμών στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τη χώρα με το μεγαλύτερο εμπόριο αγαθών στον κόσμο. Η Κίνα θα ανακοινώσει επίσης τα στοιχεία δανεισμού, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου προγραμματίζονται για τη Δευτέρα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί εμφανίζοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό της σε τουλάχιστον 27 χρόνια, αυξάνοντας τις ελπίδες για περισσότερα κίνητρα ώστε να αποφευχθεί μια πιο έντονη επιβράδυνση.

Οι καταιγιστικές ρευστοποιήσεις την ώρα που κανένας δεν τις απέκλειε, αλλά και όλοι τις περίμεναν ηπιότερες, πήραν την μορφή άγριας πτώσης ειδικά την Τρίτη, για να προκαλέσουν μίνι πανικό σε διαχειριστές που τοποθετήθηκαν στα μέσα Ιουνίου και μετά. Όταν θεώρησαν οι ισχυροί πως ό, τι είχαν να μαζέψουν από το ξετίναγμα του διημέρου το μάζεψαν, είναι λογικό να ανεβάζουν τις τιμές, έστω και με χαμηλούς όγκους, για να μην πάει στράφι όλο αυτό το σκηνικό. Άλλωστε το μούδιασμα, από το κλάδεμα της κεφαλαιοποίησης πάνω από 3 δις σε δυο συνεδρίες, δεν άφησε πολλούς μικρούς να κυκλοφορούν, γύρω από τον πάγκο της αγοράς.

Τα δεδομένα θα δικαίωναν αυτή την άποψη, αν δεν ξεσπούσαν πιέσεις ξαφνικά, μετά τις 14:55, που άρπαξαν τον μέσο όρο από το μέγιστο μέρας (876,02 μονάδες στις 14:40) και σε ένα τέταρτο τον κατέβασαν στις 866,37. Στην κορύφωση της αγοράς απώλειες σημείωνε μόνο η ΤΕΝΕΡΓ και αργότερα πιέστηκαν δυνατά ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ. Αυτή η δυναμική αποκάλυψε την ύπαρξη ισχυρών παραγόντων της αγοράς, που ποντάρουν στην πτώση, όχι για να μαζέψουν μετοχές αλλά γιατί έχουν στοιχηματίσει short την αγορά και παλεύουν για δικαίωση

Οι θεσμικοί, μονίμως ευαίσθητοι έναντι των αποφάσεων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, αναγνωρίζουν πως η εικόνα που έχουν για παγκόσμια ανάπτυξη έχει θολώσει. Στην Αθήνα με μια σύνοδο δυο σε ένα, είχαμε επιστροφή του μέσου όρου πάνω από τις 875 μονάδες και πτώση μεγαλύτερη από την άνοδό του με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Η συνέχεια δεν μπορεί να είναι παρά ανάλογη, αφού στη διάρκεια του Ιουλίου το μόνο σταθερό στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν η μεταβλητότητα στη διάθεση των επενδυτών.

Στις 15:03 χθες, ο Τραπεζικός δείκτης πέρασε σε αρνητικό πεδίο και ξαφνικά οι επαγγελματίες πέρασαν σε φάση προσδεθείτε και μην καπνίζετε… λόγω ισχυρών αναταράξεων. Δικαίως, αν κρίνουμε από τις απώλειες του δείκτη στο κλείσιμο που προσέγγιζαν το -2%. Αναζητήσαμε τότε την εικόνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών και μας εντυπωσίασε η διαπίστωση πως τα διαγράμματα όλων των βασικών δεικτών

περιλάμβαναν μια απότομη βουτιά. Τη διαδεχόταν μια μικρή ανοδική αντίδραση και στη συνέχεια εξελισσόταν αναζήτηση νέων χαμηλών. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη προκάλεσαν πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως είναι σε κατάσταση αυξημένων κινδύνων λόγω των εμπορικών εντάσεων, το Brexit και την κατάσταση στην Ιταλία.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η κατάθεση του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο βοήθησε στην εμφάνιση κερδών από Dow Jones και S&P. Στον αντίποδα λειτούργησαν τα σχόλια που έκανε o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ότι η Κίνα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε για την αγορά γεωργικών προϊόντων από Αμερικανούς αγρότες.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,85% ή 227 μονάδες στις 27.088,08 ο S&P σημείωσε άνοδο +0,23% στις 2.999,91 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,08% στις 8.196,04 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+5,4%) και Goldman Sachs (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-4,6%) και Pfizer (-2,5%).

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,1% υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 διαμορφώθηκε 1,6% υψηλότερα.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1263 δολάρια από 1,1250 την προηγούμενη μέρα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,12%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη προκάλεσαν πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως είναι σε κατάσταση αυξημένων κινδύνων λόγω των εμπορικών εντάσεων, το Brexit και την κατάσταση στην Ιταλία.

Μια νέα ανάγνωση τοποθετεί τον ετήσιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη πιο κοντά, στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά πιο κάτω, από 2%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα» για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ σημαίνει πως η τράπεζα πρέπει να είναι «έτοιμη και προετοιμασμένη» για νέα μέτρα δράσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 386,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.509,82 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 12.332,12 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 5.551,95 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 9.280,30 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 22.169,42 μονάδες.

Επιπλέον, εγκρίθηκε από τη γαλλική Γερουσία ο ψηφιακός φόρος σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως. Θα επιβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του 2019, ενώ το Παρίσι σημειώνει ότι ο φόρος συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες.

ΧΑ

Με εκτίναξη της μεταβλητότητας συνέχεια στην άνοδο με μειωμένο τζίρο

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου από τις 10:30 ανοδικά και διαρκώς, στο πρώτο μέρος, πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης (861,57). Το άνοιγμα που για τον ΓΔ ήταν οι 862,46 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,89 μονάδων. Η κορύφωση των εντολών αγοράς που κυριάρχησαν αμέσως τον οδήγησε στις 14:40 με πορεία σταθερής ανοδικής κλίσης στις 876,02 μονάδες που ήταν το ανώτερο μέρας από τις 863 μονάδες την Τετάρτη. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε μια ώρα μετά στις 15:40 και ήταν οι 857,29 από 838,32 την προηγούμενη.

Στην πτώση από πιέσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά τις 14:45 πρωταγωνίστησαν οι Τράπεζες. Ο δείκτης τους άνοιξε με ανοδικό χάσμα (7,87 μονάδων) στις 777,56 μονάδες με κλείσιμο την Τετάρτη στις 769,79 και ανοδικά γράφοντας ανώτερο μέρας (781,78) νωρίς, στο πρώτο ημίωρο. Με πλάγια κίνηση κατόπιν μεταξύ 775 και 781 μονάδων συνέβαλλε στην κλιμάκωση των κερδών του μέσου όρου. Οι πιέσεις ξέσπασαν μετά τις 15:00 οδηγώντας τον στο χαμηλό στις 15:38 τις 741,23 από εκεί κατέληξε σε κλείσιμο στις 754,86 με απώλειες -1,94%.

Συνεπώς από τις 10:30 ως το τέλος, η αγορά εμφάνισε υψηλή μεταβλητότητα και απροσδόκητες αλλαγές πρόσημου. Επίσης φάνηκε πως η αναζήτηση πυθμένα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της ανόδου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ώθησε τον ΓΔ πλάγια μέσω των εντολών αγοράς και πώλησης στις Τράπεζες. Άλλωστε αμέσως μετά την εμφάνιση του μέγιστου των 876 και ως τις 15:40, απόκτησε σχεδόν κατακόρυφη πτωτική κίνηση χωρίς όμως να περάσει κάτω από τις 855,00 μονάδες .

Όταν οι δείκτες ήταν σε θετικό πεδίο υποσχόμενοι πως εκεί θα μείνουν μόνιμα, λόγω των κερδών σε όλες τις Τραπεζικές μετοχές ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα συνεισέφεραν 24 blue chip. Μετά το γονάτισμα των τιμών των Τραπεζικών blue chip από σταθερά κλιμακούμενες πιέσεις, πέρασαν σε απώλειες τα μισά blue chip.

Περιληπτικά: Ήταν σύνοδος ορισμός του δύο σε ένα. Οι θεσμικοί από τις 10:30 χονδρικά ως τις 14:40, κίνησαν τον μέσο όρο ανοδικά. Οι πωλητές απάντησαν με εντολές ρευστοποίησης θέσεων στις Τράπεζες από τις 15:00 ως τις 15:40. Οι θεσμικοί του δολαρίου παρουσιάστηκαν σίγουροι για το ρίσκο που παίρνουν μετά την ικανοποίηση που προσέφερε ο απολογισμός του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο και το μήνυμα υπέρ νομισματικής χαλάρωσης. Καθώς δεν εμφάνισαν αλλαγή στη στάση τους και σήμερα.

Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με αρνητική ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία και μεγαλύτερη νευρικότητα. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν σε θετικό πεδίο μετά από 3 ώρες διαπραγμάτευσης ενώ οι εντολές πώλησης εδώ και στην Ευρώπη εκδηλώθηκαν έντονα αλλά μειώθηκαν αισθητά πριν από το τέλος.

Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης κινήθηκαν ανοδικά αλλά δεν επηρέασαν προς το καλύτερο την ορμή στους ΙΒΕΧ DAX CAC ΜΙΒ FTSE100 που εμφάνιζαν μεικτή εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α. Οι μεταβολές των περισσότερων ήταν μέτριες όπως και στις προηγούμενες αλλά πτωτικές.

Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά χαμηλότερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 0,378 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ και ΒΙΟ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μικρή διακύμανση της απόδοσης (6 από 17 μονάδες) και με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,29% ανήλθε στο 2,26%.

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 6,04 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 12,69 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (18,73 από 25,84 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,143 από 58,067 δις ευρώ την προηγούμενη δηλαδή με περίπου 76 εκατ. ευρώ αύξηση.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,94% από +4,55%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,58% από +4,25%, την ΕΤΕ στο -3,78% από +4,53%, ΕΥΡΩΒ -0,84% από +3,49% και την ΠΕΙΡ στο -0,14% από +7,63%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,12% από +4,03%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 1) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,20% και έφθασε στις 863,33 από 861,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2147,65 από 2150,61 με μεταβολή -0,14%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,973 από 67,374 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,378 από 2,516 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 53,371 από 59,133 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,418 από 3,554 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 71 από 88, των καθοδικών 39 από 25 και 26 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Συμμάζεμα στις ευοίωνες προσδοκίες και στη διάθεση για συμμετοχή

Στην προτελευταία σύνοδο προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 σε αξιόλογα κέρδη με εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 2186,04 μονάδες στις 14:33. Ενώ το ελάχιστο οι 2139,67, εμφανίστηκε στις 15:38. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2147,08 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2147,65 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,14%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,704 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 1430 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2196,00, κατώτερο τις 2148,50 με τελευταίες πράξεις στις 2153,00 από 2171,00 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 635 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 2156,00 μονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 16279 από 16575 και για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 1173 από 792.

Στα calls της σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 47 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 6 για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 16 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 2 για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, μετά την αλλαγή Κυβέρνησης, ‘χωνεύει’ τα νέα επίπεδα τιμών, που δημιουργήθηκαν από την γρήγορη άνοδό της. Είναι απολύτως λογικό μετά από μια τόσο έντονη άνοδο, να αναζητούνται νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες. Χρειάζεται επίσης λίγος χρόνος ώστε οι Αγορές, να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, όπου οι προεκλογικές εξαγγελίες και προθέσεις, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις με “υπερηχητικές ταχύτητες”, αν δεν θέλει να χάσει το θετικό momentum.

Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι εδώ και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν, εκτός της ψυχολογίας και οι οικονομικοί δείκτες, κυρίως όμως αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη που οι ρυθμοί χωλαίνουν σημαντικά από τους στόχους.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την Παγκόσμια Οικονομία. Έτσι παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα (“Brexit” – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής Οικονομίας) και τα Παγκόσμια (αναστολή – αναβολή εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ – Κίνας, κρίση στον Περσικό Κόλπο), οι Αγορές επαναπροσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και κατά την γνώμη πολλών Αναλυτών χρήζουν αυξημένης επιφυλακής.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, μετά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα όπου είδε τα ιστορικά χαμηλά της, κάνει μία τεχνικού χαρακτήρα αναπήδηση στις αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,24% και την 10ετη πέριξ του 2,26%. Παρά τον οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα Κρατικά ομόλογα διεθνώς και πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται πυρετωδώς για νέα έξοδο στις Αγορές, πριν χαλάσει το θετικό οικονομικό κλίμα.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η μεταβλητότητα εμφανίστηκε και σήμερα αυξημένη, με τις Τραπεζικές μετοχές να αντιπροσωπεύουν το 41% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει κοντινή στήριξη στις 820 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ). Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 & 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή τους, ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 & 740 μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2114 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2050 & 2015 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδά τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρήζει όμως προσοχή από τους Επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, μετά από μια οδυνηρή 10ετια, έχει αλλάξει μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Συνεπώς διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανή τεχνική διόρθωση δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξήσουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.

Η αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) αυξάνει και την δυνατότητα trading, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του κάθε Επενδυτή, σε συνεννόηση (πάντα) με τους Επενδυτικούς Συμβούλους του. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η επενδύσεις στο Χρηματιστήριο πρέπει να βασίζονται σε στρατηγικές συγκεκριμένου χρόνου και αποδόσεων, μετά από σοβαρή μελέτη των προς επένδυση εταιρειών, πρέπει δε, ‘δια ροπάλου’, να αποφευχθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας σημείωσαν είτε μικρές απώλειες ( Ινδία Αυστραλία) και κέρδη για τις περισσότερες επίσης μικρά σήμερα Παρασκευή 12/7, καθώς οι επενδυτές αναμένουν βασικά στοιχεία για το εμπόριο και τα δάνεια της Κίνας. Σήμερα οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες με την αισιοδοξία που βασίζεται στις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Αργότερα, η Κίνα ανακοινώνει τα στοιχεία του Ιουνίου για το εμπόριο, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα εξασθενίσει και η απότομη αύξηση των δασμών στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τη χώρα με το μεγαλύτερο εμπόριο αγαθών στον κόσμο.

Η Κίνα θα ανακοινώσει επίσης τα στοιχεία δανεισμού, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου προγραμματίζονται για τη Δευτέρα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί εμφανίζοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό της σε τουλάχιστον 27 χρόνια, αυξάνοντας τις ελπίδες για περισσότερα κίνητρα ώστε να αποφευχθεί μια πιο έντονη επιβράδυνση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία, ήταν τελευταία επίπεδος -0,01%, στις 9:05 δική μας ώρα, μετά από αύξηση αρχικά +0,1%. Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν, με τον σύνθετο δείκτη στη Σαγκάη να προσθέτει +0,61%. Τα futures των δεικτών της αγοράς στη Νέα Υόρκη ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν πτώση -0,33% και ο δείκτης μετοχής Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε υψηλότερα μετά τις μικρές πρώτες απώλειες, προσθέτοντας +0,20%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,27% και ο Χανγκ Σενγκ κέρδιζε +0,38%.

Υπογραμμίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, η οικονομία της Σιγκαπούρης αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό της σε μια δεκαετία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικών ειδών μειώθηκε για έκτο συνεχή μήνα το Μάιο και οι εξαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε περισσότερα από τρία χρόνια



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα