Σήμα από Πάουελ για τη μείωση επιτοκίων της Fed

Κυρίαρχο σενάριο στην αγορά μία κίνηση -0,25% λόγω χαμηλού πληθωρισμού και αβεβαιότητας
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 11:17
UPD:11:17
REUTERS/ERIN SCOTT

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σήμα για μείωση των επιτοκίων στη σύνοδο στα τέλη του μήνα έδωσε χθες ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed Ζερόμ Πάουελ, καταθέτοντας σε επιτροπή του Κογκρέσου. Ο Πάουελ αναφέρθηκε στις αυξανόμενες αβεβαιότητες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, με την αγορά να «ποντάρει» σε μικρή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, αντί 0,50%, που ήταν το κυρίαρχο σενάριο μέχρι πρότινος.

Στην κατάθεσή του ο Αμερικανός αρχιτραπεζίτης εξέφρασε ανησυχίες και για το ψηφιακό νόμισμα Libra, που ετοιμάζει η Facebook.

Από την τελευταία σύνοδο της Fed τον Ιούνιο, «φαίνεται πως οι αβεβαιότητες όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας» και η Fed είναι έτοιμη «να ενεργήσει όπως αρμόζει», επισήμανε ο Ζερόμ στο γραπτό κείμενο προς την επιτροπή του Κογκρέσου. Ο πρόεδρος της Fed επισήμανε ακόμη πως «οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν χαμηλές».

Αφότου δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, άρχισαν να επικρατούν στην αγορά δεύτερες σκέψεις ότι ενδεχομένως η Fed να μη μειώσει τα επιτόκια κατά τη σύνοδό της στις 30-31 του μήνα, καθότι η αμερικανική οικονομία έδειχνε να μην έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. 

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 224.000, δίνοντας μια αναπτυξιακή εικόνα για την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, η από τα επίσημα χείλη του καθ' ύλην αρμοδίου προέδρου της Fed Ζερόμ Πάουελ παραδοχή για τις αβεβαιότητες που απειλούν την αμερικανική-παγκόσμια οικονομία φαίνεται να καθιστά «τετελεσμένη» τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, πιθανότατα σε μικρή κλίμακα κατά 0,25% και όχι κατά 0,50% όπως ήταν το κυρίαρχο σενάριο μέχρι πρότινος.

Στην κατάθεσή του ο Πάουελ, αντιπαρέβαλε «το βασικό σενάριο για τις προοπτικές» της Fed για συνέχιση της αμερικανικής ανάπτυξης έναντι μιας αξιοσημείωτης δέσμης από κινδύνους - όπως ο χαμηλός πληθωρισμός, η χαμηλότερη ανάπτυξη στις άλλες μεγάλες οικονομίες και η αναστροφή των επιχειρηματικών επενδύσεων, λόγω της αβεβαιότητας για το πόσο θα κρατήσει ο εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα και άλλες χώρες καθώς και πόσο έντονος αυτός θα γίνει.

Οι αξιωματούχοι της Fed στη συνάντησή τους τον Ιούνιο υπονόησαν πως αυτές οι ανησυχίες ενδεχομένως να εγγυώνται χαμηλότερα επιτόκια και «έκτοτε, με βάση τα νεότερα στοιχεία και άλλες εξελίξεις, μοιάζει οι αβεβαιότητες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και ανησυχίες όσον αφορά την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας να επισκιάζουν τις προοπτικές των ΗΠΑ» ανέφερε ο Πάουελ.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι έχει προκύψει μεγαλύτερη αβεβαιότητα με βάση «τις επαφές μας στον επιχειρηματικό και γεωργικό κλάδο», λόγω των εξελίξεων όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, και τόνισε πως οι επιχειρηματικές επενδύσεις, σημαντικός παράγων για την οικονομική ανάπτυξη, μοιάζουν να έχουν αξιοσημείωτα περιοριστεί τους τελευταίους μήνες.

Η Fed έχει διατηρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της στο εύρος του 2,25-2,50%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πιέσει ανοικτά τον τελευταίο καιρό τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, φοβούμενος ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου θα ανακόψει τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, την οποία σκέφτεται να εκμεταλλευτεί κατά τη διεκδίκηση της δεύτερης θητείας του. 

Ανησυχία για το Libra
Στην κατάθεσή του στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου ο Πάουελ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες και για τα σχέδια της Facebook να προχωρήσει στο δικό της ψηφιακό νόμισμα, το Libra.

«To Libra εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την πολιτική απορρήτου, το ξέπλυμα χρήματος, την προστασία του καταναλωτή και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Είναι ανησυχίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διεξοδικά και δημόσια» ανέφερε ο Πάουελ.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα