Χιλή: 3,5% η οικονομική ανάπτυξη τον Δεκέμβριο

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 07:55

ΜΕ ρυθμό 3,5% αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο η οικονομία της Χιλής, καθώς οι εταιρείες επιτάχυναν τις προσλήψεις και οι τιμές του χαλκού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ανάπτυξη στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής, υποχώρησε από το 6,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας στο Web site της.

Η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε τρεις μήνες κατά την επόμενη σύσκεψη της στο 4,75%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Τον Δεκέμβριο ο δείκτης ανεργίας της Χιλής υποχώρησε στο 6,9% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στο 5,5% έως το 6% μέχρι τα τέλη του έτους.

Το νόμισμα της χώρας, πέσο, σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 525,25 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:20 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το πέσο σημείωσε πέρυσι άνοδο 9,7% και τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των 60 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, αποτέλεσμα της αύξησης των εισροών από τις πωλήσεις χαλκού και την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα