Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 07:55

Χιλή: 3,5% η οικονομική ανάπτυξη τον Δεκέμβριο

ΜΕ ρυθμό 3,5% αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο η οικονομία της Χιλής, καθώς οι εταιρείες επιτάχυναν τις προσλήψεις και οι τιμές του χαλκού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ανάπτυξη στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής, υποχώρησε από το 6,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας στο Web site της.

Η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε τρεις μήνες κατά την επόμενη σύσκεψη της στο 4,75%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Τον Δεκέμβριο ο δείκτης ανεργίας της Χιλής υποχώρησε στο 6,9% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στο 5,5% έως το 6% μέχρι τα τέλη του έτους.

Το νόμισμα της χώρας, πέσο, σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 525,25 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:20 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το πέσο σημείωσε πέρυσι άνοδο 9,7% και τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των 60 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, αποτέλεσμα της αύξησης των εισροών από τις πωλήσεις χαλκού και την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.