Από την έντυπη έκδοση
Των Τέτης Ηγουμενίδη
και Σταμάτη Ζησίμου
Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό αποφάσισε να καταρτίσει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε, έπειτα από σύσκεψη χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανέλαβε από τον πρωθυπουργό τον γενικό συντονισμό για το έργο στο Ελληνικό σε πολιτικό επίπεδο. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Γιάννης Τσακίρης, για την έρευνα και την Τεχνολογία, Χρήστος Δήμας, τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, και συζητήθηκαν, εκτός από το Ελληνικό, και όλα τα θέματα του εν λόγω υπουργείου.
Όσο αφορά το Ελληνικό, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα επανεξεταστούν τα δύο σημεία στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το μητροπολιτικό πάρκο, που υπεγράφη ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές, τα οποία έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του επενδυτή καθώς επιβάλλεται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για κάθε άδεια σε υποδομές και κτήρια.
Στις εκκρεμότητες που είναι αναγκαίο να κλείσουν προκειμένου να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό συμπεριλαμβάνονται οι άλλες δύο ΚΥΑ (Ανάπτυξης και Πολεοδόμησης). Για να τις ΚΥΑ είναι αναγκαίο προηγουμένως να διοριστούν οι νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.
Συνάντηση με τον Γ. Κωνσταντάτο
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων στο έργο του Ελληνικού, Γιάννη Κωνσταντάτο. Στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Κωνσταντάτος ζήτησε να επιχορηγηθεί ο Φορέας για να ξεκινήσει να λειτουργεί (κανονικά τα έσοδά του θα προέρχονται από το ίδιο το έργο, όταν υλοποιηθεί) καθώς και αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο. Όπως είπε ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση, «ο υπουργός έλαβε όλες τις πρωτοβουλίες προκειμένου όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες, να καθίσουμε στο τραπέζι και να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του φορέα όσο και την ομαλή έναρξη της επένδυσης και τη σύνδεσή της, το πιο σημαντικό από όλα, με την τοπική κοινωνία που ναι μεν τη θέλει, αλλά τη θέλει με κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Συνεπώς, η σημερινή συνάντηση με τον κύριο Γεωργιάδη μού έδωσε μία πολύ μεγάλη ανάσα για το τι μέλλει γενέσθαι, όχι μόνο για την έναρξη του έργου που την περιμένουμε, βεβαίως αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αλλά κυρίως για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα θέλω και στα ερωτήματα που θέτει η τοπική κοινωνία. Και σήμερα πήραμε απαντήσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «σκοπός είναι κάθε εμπόδιο που εμποδίζει την άμεση έναρξη αυτού του έργου, να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, διότι αυτά που λέμε, τα εννοούμε. Η εντολή του πρωθυπουργού πρέπει να υλοποιηθεί».
Οι οδηγίες από τον πρωθυπουργό
Κατά την προαναφερόμενη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες από τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το άμεσο πρόγραμμα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς το υπουργείο, τίθεται στην αιχμή του δόρατος για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επομένως της προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων.
Κωδικοποιημένα, στους άμεσους στόχους του υπουργείου περιλαμβάνονται, η απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων, η απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων, η ενίσχυση ρευστότητας, η διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Εντός του πλαισίου αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα:
* Στη θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η αποφυγή λόγω γραφειοκρατίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.
* Στη βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, ώστε να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης επενδύσεων.
* Στη διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας. Στο συγκεκριμένο θέμα, πρόθεση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού διαγραφής ή ρύθμισης χρεών που θα ξεκινάει από τις τράπεζες και στη συνέχεια θα ακολουθούν το Δημόσιο και οι ασφαλιστικοί φορείς.
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κλήθηκε να προχωρήσει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, στην επιτάχυνση υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, στη διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) καθώς και στη δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.