Σε τροχιά διόρθωσης παρέμειναν τα ελληνικά ομόλογα

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 21:49
REUTERS/JOHN SIBLEY

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Σε τροχιά διόρθωσης παρέμεινε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση ανόδου των αποδόσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ που υπογράμμισε τους κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο και την εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία, ισχυροποιώντας την άποψη για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του μηνός.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 2,26% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 256 μονάδες βάσης. Μικρή άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις και στους τίτλους με λήξη το 2024 και 2025, διαμορφούμενες στο 1,25% και 1,51% αντίστοιχα, ενώ στα κοντινά με λήξη το 2022 η απόδοση κινήθηκε  στο 0,72%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν λίγο πιο αυξημένος, φθάνοντας τα 37 εκατ.ευρώ.

Πάντως, νέο δημοσίευμα των Financial Times εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υποχωρήσει σε χαμηλό ιστορικό - ακόμα χαμηλότερα και από το αμερικανικό, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για επανεκκίνηση του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε μετά την ομιλία Πάουελ στο -0,315%, αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει υψηλό 10 ημερών, στο -0,279%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούνιο του 2018, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για το μήνα Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού από το Νοέμβριο του 2016. Αντίστοιχο μοτίβο ακολούθησαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες γύρισαν καθοδικά μετά τις δηλώσεις του κεντρική τραπεζίτη των ΗΠΑ. Την τάση ανάληψης ρίσκου διευκόλυνε και η επικοικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και Κίνας αρμόδιοι για το εμπόριο, σύμφωνα με σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ανοίγοντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου είπε ότι η Fed θα ενεργήσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσει τη δεκαετή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 30/31ης Ιουλίου, με αναλυτές όμως να θεωρούν ότι η πιθανότητα να απογοητευθούν είναι υψηλή.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 3,155 δισ.ευρώ από την έκδοση 10ετούς με μηδενικό κουπόνι, λιγότερο από τα 4 δισ.ευρώ που είχε θέσει ως στόχο, λόγω περιορισμένης επενδυτικής ζήτησης, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι απογοητευμένοι με τις πολύ χαμηλές αποδόσεις που προσφέρει η αγορά. Η Ιταλία εξέδωσε μία ημέρα ενωρίτερα 50ετές ομόλογο με περισσότερο από το 80% της ζήτησης να προέρχεται από ξένους επενδυτές, κυρίως από Γερμανούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα