Citi: Περιορισμένος ο δημοσιονομικός χώρος για φορολογικές ελαφρύνσεις

Εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση στο πρωτογενές πλεόνασμα, αν και αφού η νέα κυβέρνηση δείξει δείγματα γραφής
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 14:40
UPD:15:15
REUTERS/Mike Segar

Ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των εκτεταμένων φορολογικών ελαφρύσεων για τις οποίες δεσμεύεται η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι περιορισμένος, σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi, μετά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup. Συμπληρώνει ωστόσο ότι η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εφικτή, υπό μία προϋπόθεση.

Να δείξει πρώτα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την προθυμία και την ικανότητα να προώθησει πολιτικά δύσκολα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή ακόμη και κάποια πρόσθετα μέτρα, ώστε να εξισορροπηθεί η γενναιοδωρία στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η Ελλάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης, δεδομένου ότι έπρεπε να ενημερωθούν επίσημα οι υπουργοί Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία μάλλον ήταν η χειρότερη από τις τρεις, προφανώς εξαιτίας των παροχών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίστηκε αρνητικός, ενώ έμμεσα και ο πρόεδρος του Εurogroup απάντησε το ίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ορισμένες απ’ αυτές δεν ήταν καλές για την ανάπτυξη, ενώ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος δημιουργήθηκε από τη μη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των δημόσιων επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον αργό ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

 Όπως είπε, όλα θα κριθούν στο δεύτερο εξάμηνο, οπότε η νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να μιλήσει σε διάσκεψη και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με μέλη της νέας κυβέρνησης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα