Santander: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη

Από την πώληση μεριδίων και την αύξηση των δανείων
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 10:34

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, Santander Central Hispano SA, αποτέλεσμα της πώλησης μεριδίων σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Royal Bank of Scotland Group Plc, σε συνδυασμό με την αύξηση των δανείων στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,34 δισ. ευρώ (2,8 δισ. δολ.) από 60 εκατ. ευρώ ζημία, πριν από ένα χρόνο, κυρίως εξ αιτίας των επιδομάτων συνταξιοδότησης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα κέρδη υπερέβησαν τις προβλέψεις των επτά οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 2,25 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της τράπεζας από το 1986, Emilio Botin, αύξησε τον δανεισμό στην Ισπανία και από το Μεξικό μέχρι τη Βραζιλία για να καλύψει τη ζήτηση για πιστώσεις, που αυξήθηκε εξ αιτίας των χαμηλών επιτοκίων. Επίσης η Santander μειώνει το κόστος στη βρετανική Abbey National Plc, την οποία αγόρασε το 2004 αντί 15 δισ. δολ. και σήμερα αύξησε το μέρισμά της κατά 25%, στα 0,4165 ευρώ ανά μετοχή.

Στο σύνολο της χρήσης τα κέρδη της Santander ήταν 6,22 δισ. ευρώ, κατά 72% υψηλότερα, έναντι 3,61 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Τα αποτελέσματα ήταν τα υψηλότερα που εμφάνισε ποτέ η τράπεζα στην ιστορία των 149 ετών της.

Οι μετοχές της Santander σημείωσαν πέρυσι άνοδο 30% και είχαν καλύτερη επίδοση από τις 76 μετοχές των τραπεζών που αποτελούν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα