Toshiba: Εξι εταιρείες για συμμετοχή στην εξαγορά της Westinghouse

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 10:51

ΠΕΡΙΠΟΥ έξι εταιρείες ενδιαφέρονται να στηρίξουν οικονομικά την εξαγορά 5,4 δισ. δολ. της Westinghouse Electric Co., που επιχειρεί η Toshiba Corp., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας.

«Πέντε έως έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και μιας εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας του εξωτερικού, προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην εξαγορά», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Atsutoshi Nishida, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς».

Οι μετοχές της Τoshiba υποχώρησαν 4,3% αυτήν την εβδομάδα, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι ο Nishida θα εξαντλήσει τα κεφάλαια, που κανονικά θα επένδυε στην δραστηριότητα chip, αλλά και σε αυτήν με τις οθόνες υγρών κρυστάλλων. Η Standard & Poor's και η Moody's Investors Service είπαν ότι ενδέχεται να μειώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Toshiba, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η εξαγορά της Westinghouse θα της απορροφήσει όλα της τα κεφάλαια.

Η Toshiba σχεδιάζει να ελέγχει το 53% της Westinghouse, ενώ το λοιπό μερίδιο θα πάει στους επενδυτές, σύμφωνα με τον Nishida. H Mitsui & Co., η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει, ενώ η Marubeni Corp., η πέμπτη σε μέγεθος χρηματιστηριακή, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Toshiba, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών.

Τον περασμένο μήνα, δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai ανέφερε ότι η Shaw Group Inc. των ΗΠΑ, πιθανολογείται να είναι ένας συνεργάτης της Toshiba.

Η εξαγορά της Westinghouse θα βοηθήσει την Toshiba να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της στον τομέα πυρηνικής ενεργείας, έως τα 700 δισ. γιέν (5,9 δισ. δολ.) μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον Nishida. Σήμερα η εταιρεία από αυτήν τη δραστηριότητα εισπράττει 200 δισ. γιέν από πωλήσεις.

Ο Nishida είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει για την Westinghouse σε μετρητά, ωστόσο δεν απέκλεισε τη χρηματοδότηση μέσω των Χρηματιστηρίων. Η Toshiba σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά και να καταστήσει την Westinghouse μέρος του ομίλου της μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η εταιρεία προβλέπει αύξηση των συνοικών πωλήσεων τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου σε ποσοστό 7,9% και στα 6,3 τρισ. γιέν.

Οι μετοχές της Toshiba κινήθηκαν πτωτικά μετά τις ανακοινώσεις. Στις 3 μ.μ. και κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο, σημείωσαν απώλειες 3,1% φθάνοντας στα 716 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα