Γερμανία - Ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος το 2005

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 13:35

Σε επίπεδα - ρεκόρ ανήλθε το 2005 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Ωστόσο, η σημαντική επιβράδυνση των εξαγωγών γερμανικών προϊόντων που κατεγράφη στον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου κρούει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Γερμανία εξήγαγε, πέρυσι, προϊόντα αξίας 786,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε ετήσια βάση. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 160,5 δισ. ευρώ, από 156,1 δισ. ευρώ το 2004.

Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών κατά 5,8%, σε μηναία βάση, τον περασμένο Δεκέμβριο - η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2002 -, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών κατά 0,8% μόλις, είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος, τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου, σε 11,5 δισ. ευρώ, από 14 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2005.

Η συρρίκνωση του πλεονάσματος ήταν μεγαλύτερη της προβλεπόμενης καθώς οι προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ έκαναν λόγο για συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος σε 13 δισ. ευρώ.

Αναλυτές προειδοποιούν για το ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σταμάτησε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 ή ακόμη και να διαπιστωθεί συρρίκνωση, αν συνυπολογιστεί η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής που κατεγράφη το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2005 και οι απρόσμενα αναιμικές πωλήσεις λιανικής στο τέλος του περασμένου χρόνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτ. Γαλλ. Πρακτ., Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα