Γ. Αλογοσκούφης: Οι στόχοι της εξαγωγικής πολιτικής

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 13:39

Στoυς στόχους της εξαγωγικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, το οποίο συνήλθε στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το κρίσιμο στοίχημα είναι να σταματήσει η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας , επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε προς τα έξω». Όπως υπογράμμισε, δεν αρκεί να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε όρους κόστους. Απαιτείται, τόνισε, η συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού τεχνογνωσίας και ποιότητας, ενώ πρέπει να προωθηθούν πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι για να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Κύριοι στόχοι της εξαγωγικής πολιτικής είναι:

-Στόχευση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού

-Συντονισμός όλων των συναρμοδίων φορέων

-Υποστήριξη της διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε με έμφαση ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά προς την κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγών, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα ήταν να σταματήσει η αρνητική πορεία των εξαγωγών. Όπως είπε, για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε συστηματική προσπάθεια από όλους και ειδικότερα από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε, το 2004 δεν πραγματοποιήθηκε καμιά επιχειρηματική αποστολή, ενώ το 2005 πραγματοποιήθηκαν 16 και για το 2006 έχουν προγραμματισθεί 31 επιχειρηματικές αποστολές.

Επιπρόσθετα ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών να καταρτίσει ένα «Εθνικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών», προκειμένου να μην υπάρχει πολυδιάσπαση στο θέμα αυτό.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι υπάρχει το πλαίσιο ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα