Ελληνικές επιφυλάξεις για την Οδηγία απελευθέρωσης των υπηρεσιών

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 17:37

Στις επιφυλάξεις της Ελλάδας για την πρόταση Οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικεντρώνεται ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

«Εξακολουθούμε να αμφισβητούμε την Αρχή της Χώρας Καταγωγής, έστω και αναδιατυπωμένη ως Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η έκθεση Gebhardt έχει διαγράψει γενικά τον όρο «αρχή της χώρας καταγωγής», αλλά διατηρεί την ουσία της, καθώς προβλέπεται η ελευθερία κάθε παρόχου υπηρεσιών, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ένα κράτος-μέλος να παρέχει τις υπηρεσίες του στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, υπαγόμενος μόνο στις ρυθμίσεις του κράτους που είναι εγκατεστημένος. Με την έκθεση Gebhardt η χώρα προορισμού διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας, περιβάλλοντος και υγείας».

«Εχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα 22 τακτικές συναντήσεις με συνολικά 36 αρμόδιους φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και διμερείς συναντήσεις με αντιπροσωπείες άλλων Κρατών - Μελών, ώστε να διαμορφωθούν οι διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας μας.

Οι θέσεις που προέκυψαν από την ευρεία διαβούλευση παρουσιάσθηκαν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής και έχουν υποστηριχθεί επανειλημμένα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη στο Ecofin και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστο Φώλια στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.».

Εν όψει της ψηφοφορίας στις 16-2-2006 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης Gebhardt, το υπουργείο συνοψίζει τις ελληνικές θέσεις:

«Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα άρσης των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος του κοινωνικού κεκτημένου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες, όπως διαμορφώθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή» έπειτα από 18 μήνες εργασιών και διαπραγματεύσεων, παρουσιάζουν πρόοδο σχετικά με την αρχική πρόταση της Επιτροπής και κινούνται προς την κατεύθυνση των ελληνικών θέσεων. Ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής και η διαγραφή των διατάξεων περί κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακών θεμάτων ανταποκρίνονται στις ελληνικές διεκδικήσεις.

Ωστόσο, στο επίμαχο θέμα της αρχής της χώρας καταγωγής δεν έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος, που να δικαιολογεί την αναθεώρηση της αρχικής μας θέσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα