Ανοιγμα στις αγορές της Μεσογείου, των ΗΠΑ και της Ινδίας το 2006

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 17:51

Το άνοιγμα στις αγορές της Μεσογείου και στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και της Ινδίας το 2006, στο πλαίσιο της συνέχισης της δυναμικής πορείας της οικονομικής διπλωματίας, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε «τη συμπαράσταση και ανταπόκριση» του υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετο κονδύλι εννιά εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπεται από το σχετικό προεδρικό διάταγμα, με στόχο να στηριχθεί η λειτουργία των γραφείων ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων) στο εξωτερικό, τα οποία «σηκώνουν το βάρος της οικονομικής διπλωματίας και έχουν εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα».

Κάνοντας τον απολογισμό του περασμένου χρόνου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι από τις τέσσερις περιφερειακές αγορές που είχαμε θέσει ως στόχους υψηλού διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος -Τουρκία, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια και Μεσόγειος- έχουν υλοποιηθεί οι τρεις.

Στα Βαλκάνια, είπε, καταγράφηκε αύξηση 10,6% των ελληνικών εξαγωγών, η Ελλάδα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο σε εννιά από τις δέκα βαλκανικές χώρες και θεαματική βελτίωση στο ισοζύγιό με την τουρκική αγορά.

Στην αγορά της Τουρκίας υπήρξε φέτος αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία 27% και, σύμφωνα με τη δική μας, 21%. Στη Μαύρη Θάλασσα, τα αποτελέσματά δεν είναι κυρίως στον εμπορικό τομέα, αλλά στον ενεργειακό. «Η Μεσόγειος, με έμφαση στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, είναι μια προτεραιότητα που θα την αντιμετωπίσουμε το τρέχον έτος», πρόσθεσε.

Αύξηση εξαγωγών προβλέπεται φέτος στη Ρωσία. Το προσεχές διάστημα, πρόσθεσε, σε συνεργασία με τον δήμο Μόσχας, ετοιμάζεται η προώθηση των νωπών, ενώ έχουμε μπει σε προϊόντα που αφορούν κατασκευές, μάρμαρα, αλουμίνιο. Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης των ιαπωνικών ναυπηγείων. Εχουμε χτίσει 1.500 πλοία τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό ανταλλάσσεται εμπορικά και τουριστικά».

Η τελευταία μεγάλη ενδιαφέρουσα κίνηση ήταν στην Κίνα, υπογράμμισε. Οι Κινέζοι τα επόμενα πέντε χρόνια υπολογίζουν να δαπανήσουν τρία τρισ. δολάρια για εισαγωγές προϊόντων, που σημαίνει ότι «πρέπει να πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα