H πρώτη δύσκολη αποστολή της Λαγκάρντ: Να γοητεύσει τους Γερμανούς

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 18:07
UPD:19:08
EPA/SHAWN THEW

H Kριστίν Λαγκάρντ προκάλεσε ενθουσιασμό στις αγορές, αλλά θα έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Πρώτη της δουλειά; Να κερδίσει τις καρδιές των σκεπτικιστών στη χώρα, όπου ετοιμάζεται να μετακομίσει.

Από το φθινόπωρο η Γ.Δ. του ΔΝΤ θα βρίσκεται στον «θρόνο της στον γυάλινο πύργο της Φρανκφούρτης που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και εκεί αν, όπως όλοι πιστεύουν, επιμείνει στα βήματα του προκατόχου της, θα βρει απέναντί της, τους Γερμανούς.

Προσδοκία των αγορών, που πανηγύρισαν την επιλογή της από τους Ευρωπαίους ηγέτες, είναι να συνεχίσει με μειώσεις επιτοκίων και πιθανότατα έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE), προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, που υποφέρει από ασθενική ανάπτυξη και υποτονομικό πληθωρισμό. Μία επιστροφή στο περιβόητο QE θα ήταν «κόκκινο πανί» για την Mπούντεσμπανκ.

Η σχέση της ΕΚΤ με τον μεγαλύτερο μέτοχό της είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά και πολύ συχνά τεταμένη. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η δημιουργία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης στηρίχθηκε εν πολλοίς στο γερμανικό μοντέλο. Η κ. Λαγκάρντ, πρώην δικηγόρος και πολιτικός, θα πρέπει πολύ γρήγορα να επιδιώξει μία αν όχι θερμή, πάντως θετική σχέση με το Βερολίνο.

Τόσο ο Ιταλός Ντράγκι όσο και ο Γάλλος Ζαν Κλοντ Τρισέ αντιμετώπισαν σοβαρές ενστάσεις ακόμη και μηνύσεις από τη γερμανική πλευρά.

Ένα αγκάθι που θα πρέπει να ξεπεράσει η Μέρκελ είναι και το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί ήλπιζαν επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ να είναι ο Γενς Βάιντμαν, ο άνθρωπος που προσπάθησε να πατήσει φρένο στα σχέδια του Μάριο Ντράγκι, χωρίς επιτυχία όμως. Πριν από οχτώ χρόνια και ο προκάτοχός του στην Μπούντεσμπανκ, Άξελ Βέμπερ, ήταν και πάλι μεταξύ των φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του ΕΚΤ, αλλά έχασε.

Οι πιθανότητες του κ. Βάιντμαν επλήγησαν τόσο από την αντίθεσή του σε βασικές πολιτικές της ΕΚΤ όσο και από το ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι στους κόλπους της Ε.Ε., που κατέληξε σε έναν συμβιβασμό έκπληξη ανάμεσα στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Αν η επιλογή της κ. Λαγκάρντ επικυρωθεί η ΕΚΤ θα οδεύει στο να συμπληρώσει τα πρώτα 28 χρόνια της ζωής χωρίς ούτε έναν Γερμανό στο τιμόνι της.

«Αν ο Βάιντμαν ήταν επικεφαλής θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα της ΕΚΤ στη Γερμανία, κάτι που θα ωφελούσε την νομισματική ένωση συνολικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» σχολίαζε σε άρθρο- γνώμης του ο εκδότης της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Γκέραλντ Μπράουνμπεργκερ.

Μήπως όμως μπορεί πετύχει το ίδιο η Λαγκάρντ; Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Ο γερμανικός Τύπος εξήρε την επιτυχία της στο να βελτιώσει τη φήμη του ΔΝΤ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα προσόντα της αυτά θα ήταν χρήσιμα και στην ΕΚΤ. Αρκετές εφημερίδες έδωσαν έμφαση στις διαπραγματευτικές αρετές της, αλλά και στο γεγονός ότι έχει αναπτύξει πολύ καλή σχέση με την Άγκελα Μέρκελ.

Πηγή: Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα