Δύο τάσεις στον Ατλαντικό

Πτώση στην Ευρώπη, άνοδος στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα κινήθηκαν χθες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές εταιρειών εξόρυξης και πετρελαίου να ηγούνται της πτώσης καθώς μειώθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων.

Οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν ωστόσο, από την εντονότερη αγοραστική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε προς το τέλος των συνεδριάσεων.

Σημαντική πτώση σημείωσε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων ΒΑΑ έπειτα από ανακοίνωση της ισπανικής Ferrovial ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για εξαγορά της ενώ η PSA Peugeot Citroen οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών έπειτα από προειδοποιήσεις ότι το υψηλότερο κόστος θα περιορίσει τα λειτουργικά περιθώρια της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Anglo American (3,6%) και BHP Billiton (3,7%) ενώ η μετοχή της Rio Tinto σημείωσε πτώση 2,6%. Οι μετοχές της ΒΡ και της Total σημείωσαν πτώση 1% και 2,4% αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,2% στις 1.315,777 μονάδες.

Ανοδο αντίθετα κατέγραψαν οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Cisco Systems Inc. που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα για τον τομέα τηλεπικοινωνιών.

Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν περαιτέρω από φημολογίες εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς η φαρμακοβιομηχανία, Pfizer Inc., ανακοίνωσε ότι ενδέχεται σύντομα να διαχωρίσει ή να πουλήσει τη μονάδα καταναλωτικών προϊόντων της στέλνοντας τη μετοχή της ψηλότερα κατά 4,7%.

Επιπλέον, η Univision Communications εξετάζει ενδεχόμενο εξαγοράς της με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει άνοδο 10,4%.

Πτώση σημείωσαν χθες τα ιαπωνικά χρηματιστήρια με τη μετοχή της Toyota Motor Corp. να σημειώνει εντυπωσιακή πτώση έπειτα από ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών και τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη τους από την Advantest Corp. και άλλες εταιρείες που σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες ημέρες.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις εταιρείες Teikoku Oil. Co. ενώ η Mizuho Financial Group Inc. διεύρυναν τις απώλειές τους έπειτα από ανακοίνωση της μονάδας λιανικής τραπεζικής Mizuho Bank ανακοίνωσε ότι ένας από τους υπαλλήλους της συνελήφθη κατηγορούμενος για διαρροή στοιχείων ιδιωτών και εταιρικών πελατών.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Ιανουαρίου και διαμορφώθηκε στις 16.272,68 ενώ ο Topix στις 1.671,39.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα