Ποιες προτεραιότητες θέτει ο SSM για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Στο «τραπέζι» πλειστηριασμοί, NPLs, stress tests, τιτλοποιήσεις, μακροοικονομικά
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 09:24
UPD:09:24
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια, stress tests και τιτλοποιήσεις, αλλά και μακροοικονομικά στοιχεία που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαχείρισης των τραπεζικών θεμάτων από τους θεσμούς θα συζητήσουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.

Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της ΕΤΕ Κώστας Μιχαηλίδης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών Χρήστος Μεγάλου για την Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς για την ΕΤΕ, Βασίλης Ψάλτης για την Alpha Bank, Φωκίων Καραβίας για τη Eurobank. Επίσης παρών θα είναι ο Θεόδωρος Καλαντώνης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης.

Η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που διμερώς θα συζητηθούν. Η επιτυχία της πλατφόρμας δίνει σημαντικές λύσεις στις τράπεζες σε θέματα διαχείρισης κόκκινων στεγαστικών δανείων τα οποία μπορούν πλέον να πουληθούν ή και να τιτλοποιηθούν. Συγχρόνως η προστασία γίνεται στοχευμένη και αφορά πλέον μόνον τους αδύναμους και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες καθώς ξεριζώνουν ένα σημαντικό αγκάθι από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αναμένεται να απελευθερώσουν πόρους για χορηγήσεις ιδιαίτερα τώρα που η αγορά real estate παρακολουθεί ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς.

Μεγάλο «αγκάθι»
Πολύ κοντά στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκεται και αυτό των πλειστηριασμών, που επίσης θα συζητήσουν οι δύο πλευρές. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πως το 85% των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς περιέρχεται στις ίδιες τις τράπεζες, μάλιστα λίγο καιρό νωρίτερα το ποσοστό αυτό έφθανε στο 95%, δηλαδή περίπου το σύνολο των ακινήτων που πλειστηριάζονταν κατέληγε στα πιστωτικά ιδρύματα. Οι πλειστηριασμοί παρουσιάζουν για μια σειρά από λόγους- με κυριότερο τις εκλογές- πτωτική τάση. 

Όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη κάθε εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο από τις τράπεζες υπολογίζεται να αγοραστεί περίπου στο 75%-80% της εμπορικής του αξίας, ενώ για οτιδήποτε πάνω από αυτό η τράπεζα το εκχωρεί σε τρίτον.

Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει μια σειρά από τεχνικές ενώ έχουν ενεργοποιήσει και τα δίκτυά τους προς την κατεύθυνση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους από ιδιώτες. Όμως όλο το παραπάνω στρεβλώνει την τραπεζική αγορά και εκτιμάται πως πρέπει να αναζητηθούν λύσεις.

Πολύ σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων θα αποτελέσουν μοιραία οι τιτλοποιήσεις των δανειακών χαρτοφυλακίων, αφού τούτο είναι ένα κορυφαίο κεφάλαιο στις συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών. Οι τράπεζες προγραμματίζουν τιτλοποιήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ.

Θεσμικό πλαίσιο
Τα κόκκινα δάνεια και συγκεκριμένα το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο, όπως και πιθανές αλλαγές γύρω από το πλαίσιο αυτό, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κυρίως σε ό,τι αφορά τους τρόπους διαχείρισης των NPLs. Τα δύο σχέδια που αφορούν τη συστημική διαχείριση των κόκκινων δανείων και που έχουν εκπορευθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Τράπεζα της Ελλάδος θα τεθούν επί τάπητος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν από τον μηχανισμό να υποβοηθήσει την εξέλιξη των λύσεων αυτών, ιδιαίτερα του ΤΧΣ, η οποία δείχνει να καθυστερεί αισθητά.

Στην πορεία της οικονομίας θα σταθούν οι δύο πλευρές καθώς αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινούν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγχρόνως ο κ. Ενρία θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για όλους εκείνους του οικονομικούς χώρους που μπορούν να τραβήξουν σε επίπεδα υψηλότερα την κερδοφορία των τραπεζών. 

Τα stress tests του 2020 θα αποτελέσουν, τέλος, ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης των δύο πλευρών. Η συζήτηση θα αφορά τους όρους των καινούργιων ασκήσεων με βάση τα δεδομένα που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα