Κρατικό παραμένει το 51% της ΔΕΗ

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 09:12

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι το 51% των μετοχών της ΔΕΗ θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια στο Δημόσιο έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

Απαντώντας σε σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Αλογοσκούφης «έθεσε εν αμφιβόλω» τη διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας από το Δημόσιο, ο κ. Σιούφας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

«Κάνετε το άσπρο-μαύρο και επιχειρείτε να δημιουργήσετε ανησυχία εκεί όπου δεν υπάρχει» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στον κ. Πρωτόπαπα και παράλληλα διάβασε στο Σώμα το επίμαχο σημείο της συνέντευξης όπου ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη» να αλλάξει αυτό το καθεστώς στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο κ. Σιούφας σημείωσε μάλιστα ότι τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση ανατροπή των κυβερνητικών δεσμεύσεων της Ν.Δ., όπως είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά πάντως την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη σύσταση του ΣΕΕΣ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σαλαγκούδης υπογράμμισε ότι ο εν λόγω θεσμός θα μπορέσει να διαδραματίσει μακροπρόθεσμο ρόλο στον ενεργειακό τομέα για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Παράλληλα αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί δαπανηρού νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι ουσιαστικά ο λογαριασμός πετρελαιοειδών παραμένει ως έχει καθώς ο προϋπολογισμός του ΣΕΕΣ αντισταθμίζεται από την «περικοπή άλλων ενεργειακών δράσεων τις οποίες θα καλύπτει πλέον το ίδιο το Συμβούλιο».

Σημειώνεται επίσης ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε τροποποίηση στο ν/σ με την οποία ότι πέραν των μελών του ΣΕΕΣ και ο πρόεδρος του συμβουλίου θα απαγορεύεται για τρία έτη να παρέχει έμμισθες υπηρεσίες σε εταιρείες επί υποθέσεων των οποίων εξέδωσε επί της θητείας τους οποιαδήποτε απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε πάντως τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης καθώς οι βουλευτές του (Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Μανιάτης) χαρακτήρισαν το ν/σ «περιττό και παραπλανητικό». Κατηγόρησαν μάλιστα προσωπικά τον κ. Σιούφα υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί στο βόλεμα των ημετέρων και χαρακτήρισαν το ΣΕΕΣ «όργανο ενός και μόνο υπουργού». Το ν/σ καταψηφίστηκε πάντως και από τα κόμματα της Αριστεράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα