Braskem: Ζημίες το δ' τρίμηνο, από το υψηλό κόστος

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 11:19

ΖΗΜΙΕΣ, για πρώτη φορά μέσα σε έξι τρίμηνα, καθώς αυξήθηκε το κόστος σε συνδυασμό με την υποχώρηση του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας, ρεάλ, που περιόρισε τα έσοδα από τις εξαγωγές, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών της Λατινικής Αμερικής, Braskem SA.

Το τέταρτο τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 5 εκατ. ρεάλ (2,3 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 487 εκατ. ρεάλ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η Braskem υπέφερε από συνδυασμό κακών πραγμάτων: Το νόμισμα, τις υψηλές τιμές της νάφθας, την αδύναμη εσωτερική ζήτηση», ανέφερε η Gina Montone, αναλύτρια μετοχών της ABN Amro Holding NV, στο Σάο Πάολο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τα κέρδη επηρεάστηκαν πέρυσι από την αύξηση κατά 26% της τιμής της νάφθας, μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρητινών για πλαστικά προϊόντα. Το ισχυρότερο νόμισμα, ρεάλ, μείωσε τα έσοδα από τις εξαγωγές, ενώ η οικονομική συρρίκνωση της Βραζιλίας πέρυσι, μείωσε τις πωλήσεις της εταιρείας στο εσωτερικό.

Το κόστος παραγωγής της εταιρείας, αυξήθηκε 16%, φθάνοντας τα 2,33 δισ. ρεάλ το τέταρτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ρητινών σημείωσαν αύξηση 9% φθάνοντας στους 295.770 μετρικούς τόνους το τρίμηνο, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 1%, φθάνοντας στα 3,73 δισ. ρεάλ.

Η Braskem, πιστεύει ακράδαντα ότι η ζήτηση ρητινών θα αυξηθεί στη Βραζιλία και το εξωτερικό, γι αυτό και σχεδιάζει να κάνει επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εταιρεία θα αυξήσει τις επενδύσεις της κατά 26% το 2006, στα 900 εκατ. ρεάλ, από 717 εκατ. ρεάλ, που είχε επενδύσει πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα